Trgovinski odnosi Bosne i Hercegovine i Evropske unije

Prvog februara stupa na snagu Protokol o adaptaciji Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) između Bosne i Hercegovine i Evropske unije koji su  potpisali predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić,evropski komesar za politiku susjedstva Johannes Hahn i  premijer Slovačke Robert Fico u decembru 2016. godine u Briselu.Prilagođeni SSP parafiran je u julu 2016.godine.

Johannes Hahn, Member of the EC in charge of Regional Policy

U praksi to znači da su stvoreni uslovi za početak bescarinskog uvoza prehrambenih i poljoprivrednih proizvoda iz Hrvatske na bosanskohercegovačko tržište.Radi se o tehničkom prilagođavanju trgovinskih odredbi SSP-a kojim je nakon tri i po godine uzeto u obzir  pristupanje Hrvatske Evropskoj uniji u julu 2013. godine čime  je ova zemlja stekla pravo na  učešće u raspodjeli kvota za bescarinski izvoz u BiH.

Iz  Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine je saopšteno da će se  mlijeko uvoziti na osnovu prosjeka uvoza iz Hrvatske od 2009. do 2011. godine i to u 2017. godini 40 posto od te količine, iduće godine 70 posto i 2019. godine bi se primjenjivala puna kvota.Faznim prilagođavanjem SSP-a predviđen je uvoz 13.000 tona i to da ove godine bude uvezeno 5.000 tona, slijedeće 2018. godine do 10.000 tona i 2019. godine razlika od 3.000 tona,potvrđeno nam je u ovom ministarstvu.

Devet mljekara iz BiH, među kojima je i mljekara „Meggle“ iz Bihaća izvozi mlijeko i mliječne proizvode na EU tržište.Domaći proizvođači strahuju od uticaja povećanja konkurencije posebno zbog nedostatka državnih mjera za ublažavanje tog pritiska.

Za razliku od zemalja u okruženju koje su koristile sredstva evropskog fonda IPARD i sredstva iz vlastitih budžeta, Bosna i Hecegovina zbog nedostatka političkog dogovora nije izradila Strategiju ruralnog razvoja.Ovaj plan razvoja poljoprivrede za cijelu Bosnu i Hercegovinu  je neophodan za korištenje sredstava IPARD namjenjenih za pripremu sektora poljoprivrede za tržište Evropske unije.

Mogućnosti učešća na tom tržištu dodatno ograničava nekonkurentnost cijena sirovog mlijeka i pojava određenog viška sirovnog mlijeka na tržištu EU nakon zabrane izvoza iz EU u Rusiju.

-Unatoč takvoj situaciji izvoz  je tokom 2016. godine imao trend rasta, a struktura mliječnih proizvoda se mijenja i sada se bilježi veći izvoz sira, jogurta i maslaca kao proizvoda koji imaju dodatnu vrijednost,navedeno je u Ministarstvu spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

S ciljem razgovora o trenutnoj situaciji, perspektivama razvoja bh.poljoprivrede kao i izazovima i mogućnostima koje nudi proces pristupanja Ured specijalnog predstavnika Evropske unije u našoj zemlji pokrenuo je javni dijalog sa poljoprivrednicima.U okviru projekta pod nazivom „Naše oranice bez granice“ organizuje se sveobuhvatna kampanja koja se sastoji od deset foruma na temu poljoprivrede i ruralnog razvoja kao i informativno-edukativni događaji o perspektivama razvoja diljem BiH. Prva dva foruma održana su 11. i 12. januara u Travniku i Livnu, na kojem su se pored domaćih, regionalnih i međunarodnih stručnjaka u oblasti poljoprivrede i ruralnog razvoja, obratili ambasadorc, šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini i specijalni predstavnik EU, britanski ambasador u BiH Edward Ferguson, kao i zamjenik šefa Delegacije Evropske unije, Khaldoun Sinno.

Oranice BiH zaista mogu biti bez granice, kao što glasi slogan našeg projekta. Domaći proizvođači trebaju iskoristiti sve pogodnosti koje članstvo u EU nudi. Ovdje smo da bismo direktno pričali sa poljoprivrednicima o njihovoj situaciji i problemima sa kojima se susreću.“, rekao je ambasador Wigemark.

Evropska unija će ponovo aktivirati tzv. autonomne trgovinske mjere tj. trgovinske povlastice kada stupi na snagu  Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju  zbog čije suspenzije od januara 2016. godine poljoprivredni proizvođači trpe posljedice.

BiH u poređenju sa zemljama u regionu najmanje ulaže u sektor agrara. Srbija bi početkom ove godine trebala početi koristiti sredstva IPARD-a.Ministarstvo poljoprivrede Srbije najavilo je da bi u ovoj godini poljoprivrednicima trebalo biti na raspolaganju 15 miliona evra od ukupno 175 miliona evra bespovratnih sredstava IPARD  fondova do 2020 godine.

Hrvatska je iz evropskog fonda IPARD iskoristila sredstva za razvoj poljoprivrednih gazdinstava.Provedba ovog programa  završena  je 31. decembra 2016. godine,a u  proteklom šestogodišnjem razdoblju poljoprivrednici u Hrvatskoj  imali su 183 miliona evra.Sada je ovoj zemlji kao članici Evropske unije iz Evropskog fonda za ruralni razvoj dostupno 2,4 milijarde evra od 2014 do 2020 godine što je na godišnjem nivou  oko 340 miliona eura.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se