6.4 C
Bihać
Četvrtak, 9 Decembra, 2021

Tri nove teme na stolu pred Beogradom i Prištinom

Naredna runda dijaloga Beograda i Prištine održat će se tokom vikenda u Briselu na ekspertskom nivou, a za ponedjeljak je planiran sastanak na visokom nivou, na kojem će lideri dvije strane, u prisustvu Žosepa Borelja (Josep Borrell) i specijalnog EU predstavnika Miroslava Lajčaka, otvoriti tri nove teme.

Ekspertski timovi nastavit će danas razgovore o već pokrenutim pitanjima nestalih, raseljenih i ekonomskih odnosa. Očekuje se da im se u nedjelju, po povratku iz Vašingtona, priključe šefovi pregovaračkih timova Marko Đurić i Skender Hiseni.

U diplomatskim izvorima u Briselu je rečeno da EU posrednici u dijalogu žele da tokom subote i nedelje na ekspertskim razgovorima postignu dogovore o već započetim temama, kako bi lideri u ponedeljak mogli da otvore tri nove teme razgovora.

– Kao dio sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije, sastanak na viskom nivou u ponedjeljak bavit će se aranžmanima nevećinske zajednice i riješavanjem međusobnih finansijskih potraživanja i imovine – najavio je portparol EU Peter Stano.

Stano je potvrdio da će u ponedjeljak 7. septembra šef diplomatije EU Žosep Borelj i specijalni EU predstavnik Miroslav Lajčak biti domaćini srbijanskom predsjedniku Aleksandru Vučiću i kosovskom premijeru Avdualhu Hotiju na novoj rundi visokog političkog dijaloga Beograda i Prištine.

– Naša očekivanja od ovog sastanka u Briselu su da će partneri nastaviti svoje razgovore. U pitanju je već treći sastanak na visokom nivou. Nadamo se da ćemo nastaviti ovaj pozitivni dinamizam i napredovati u riješavanju otvorenih problema i približavanju rješenja za sva otvorena pitanja kroz mogući konačni pravnoobavezujući dogovor o normalizaciji odnosa – kaže Stano.

U Briselu se nezvanično može čuti da EU posrednici planiraju da intenziviraju dijalog Beograda i Prištine tako što će se eksperti sastajati svakih 10 dana, a lideri – svake tri sedmice.

Izvor: cazin.net

Dodaj komentar:
Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se