Naslovnica GLOBUS Tri žarišta u Evropi, među njima i zapadni Balkan

Tri žarišta u Evropi, među njima i zapadni Balkan

0

U izvještaju američkog direktora Nacionalne obavještajne službe Danijela Koatsa (Daniel Coats) za Balkan se navodi da će postojati nizak nivo rizika od nasilja.

U izvještaju se prikazuju sigurnosne procjene prijetnji u svijetu u 2019. godini.

– Na zapadnom Balkanu gotovo sigurno će i dalje ostati neki rizik niskog nivoa od izbijanja nasilja i mogućnost otvorenog vojnog sukoba tokom 2019. godine – navodi se kratko u odjeljku “Balkan” u okviru izvještaja na 42 strane kojima je obuhvaćen cijeli svijet.

Rusija će, dalje se navodi, nastojati da iskoristi etničke napetosti i visok stepen korupcije da bi spriječila sposobnost zemalja zapadnog Balkana da se kreću naprijed prema EU i NATO-u.

Dio koji se odnosi na sigurnosnu situaciju u Evropi izdvaja tri problematična pitanja, region zapadnog Balkana, Tursku i izlazak Velike Britanije iz EU.

Između ostalog, za Tursku piše da turske regionalne ambicije, nepovjerenje prema SAD i rastući autoritarizam turskih lidera komplicira bilateralne odnose i čine Ankaru spremnijom da osporava američke regionalne ciljeve.

Izvještaj je najveći dio posvetio svjetskim žarištima kao što su Sirija, Irak, Nigerija, Jemen i prijetnjama Islamske države, ali i nuklearnom programu Sjeverne Koreje, svemirskom naoružanju, naoružanju za masovno uništenje…

Izvještaj o sigurnosnim prijetnjama predstavljen je 29. januara pred senatskim odborom za obavještajna pitanja.

Loading...