23.6 C
Bihać
Srijeda, 16 Juna, 2021

Trikovi kako da smirite uplakano dijete

IZVORavaz.ba

Tantrumi, poznatiji kao dječji izlivi bijesa, mogu biti veoma izazovni za roditelje, koji u tim situacijama vrlo često posežu za telefonima i tabletima kako bi smirili mališane. Međutim, ne preporučuje se da djeca provode previše vremena pred ekranima, s obzirom na negativan utjecaj na mališane. Evo nekoliko rješenja koja bi mogla da vam pomognu da smirite dijete koje proživljava napad bijesa.

Pokušajte da mu otpjevate omiljenu pjesmicu
Smirite se – Prva stvar koju kao roditelj morate da uradite jeste da kada dijete ima tantrum vi ostanete pribrani, tačnije da se smirite. Ukoliko vaša burna reakcija izostane, veća je vjerovatnoća da će se mališan prije smiriti.

Pitajte dijete za mišljenje – Postavite direktno pitanje djetetu kako biste otkrili šta bi moglo da ga smiri. Međutim, to ne znači da treba da pristanete na zahtjeve koje inače branite.

Pjevajte djeci – Ukoliko je vaše dijete neraspoloženo, pokušajte da mu otpjevate omiljenu pjesmicu.

Duboko disanje – Zamolite dijete da duboko diše i naučite ga kako se to radi.

Ugasite svjetla – Ponekad je gašenje svjetla najefikasniji način za smirivanje male djece.

Zagrljaj pomaže
Izađite vani – Šetnja je uvijek dobra ideja, a djeci može pomoći da se smire. Znate i sami da se nakon šetnje svi osjećamo bolje, stoga izvedite mališana i uživajte svi zajedno.

Preusmjerite im pažnju – Pokušajte djeci da skrenete pažnju tako što ćete ih pitati koja mu je omiljena boja, koje su im omiljene pantalone, haljinica, crtani ili nešto slično.

Zagrlite ih – Zagrljaj pomaže u smanjenju emocionalnog stresa i odličan je način utjehe. Stoga ukoliko želite smiriti svoje djete, zagrlite ga.

Igrajte se s djecom – Igra je jedan od najboljih načina da smirite dijete. Otkrivanje novih igara podstaći će kreativnost kod mališana, ali će, također, i zaokupirati njihovu pažnju.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se