Trump donio historijsku odluku: SAD se povlače iz Pariškog sporazuma o klimatskim promjenama!

Američki predsjednik Donald Trump donio je danas odluku kojom se SAD povlače iz Pariškog sporazuma o klimatskim promjenama.

Ovu odluku Trump je na konferenciji za novinare obrazložio time da je Pariški sporazum loš za američke radnike i da ga je administracija njegovog prethodnika Baracka Obame loše ispregovarala.

Trump je najavio da će SAD već od danas prekinuti primjenu svih neobavezujućih elemenata Pariškog sporazuma.

Kako je naveo, Pariški sporazum “nepovoljan je i favorizuje druge zemlje”. Dodao je da će SAD započeti pregovore o povratku u Pariški protokol ili potpuno novi sporazum, ali pod uslovima koji su pravični po SAD.

EU i Kina ranije su najavile da će ostati posvećene Pariškom sporazumu, bez obzira na eventualno povlačenje SAD-a.

Glavni elementi Pariškog sporazuma o klimatskim promjenama

Pariški sporazum globalni je sporazum o klimatskim promjenama koji je 12. decembra 2015. godine u glavnom gradu Francuske potpisalo 195 zemalja. Sporazum uključuje plan djelovanja čiji je cilj globalno zatopljenje ograničiti na nivou “znatno manjem” od 2 °C. Obuhvata period od 2020. nadalje.

Dugoročni cilj: vlade su postigle dogovor da će porast prosječne svjetske temperature zadržati na nivou znatno manjem od 2°C u poređenju s predindustrijskim nivoima, te da će ulagati napore da se taj porast ograniči na 1,5°C;

Doprinosi: prije pariške konferencije i za vrijeme njenog trajanja zemlje su podnijele sveobuhvatne nacionalne planove klimatskog djelovanja za smanjivanja emisija ambicija – vlade su se složile da će svakih pet godina obavještavati o svojim doprinosima za postavljanje ambicioznijih ciljeva;

Transparentnost: također su prihvatile da će se izvještavati međusobno, kao i javnost, o tome kako napreduju u provedbi svojih ciljeva kako bi se osigurala transparentnost i nadzor;

Solidarnost: EU i ostale razvijene zemlje i dalje će finansirati borbu protiv klimatskih promjena kako bi zemljama u razvoju pomogle da smanje emisije i izgrade otpornost na učinke klimatskih promjena.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se