Trump: Sjeverna Koreja traži nevolje, riješit ćemo taj problem

Sjeverna Koreja treba zaustaviti sve planove za nuklearne aktivnosti i aktivnosti s projektilima “zbog svoje vlastite sigurnosti”, piše kineski list, upozoravajući kako Sjedinjene Države jasno daju na znanje da ne planiraju “koegzistirati” s Pyongyangom koji ima nuklearno oružje.

Sjevernokorejski državni mediji upozorili su na mogućnost nuklearnog napada na Sjedinjene Države na bilo kakav znak američke agresije, dok američka mornarička borbena grupa plovi prema zapadnom Pacifiku, a koju je predsjednik Donald Trump opisao kao “armadu”.

Trump, koji je pozvao Kinu da učini više kako bi zauzdao svojeg siromašnog saveznika i susjeda, rekao je u tweetu kako Sjeverna Koreja “traži nevolje” i da će Sjedinjene Države “riješiti problem” s pomoći Pekinga ili bez nje.

Korejski poluotok nije bio tako blizu “vojnom sukobu” otkako je Sjeverna Koreja izvela svoju prvu nuklearnu probu 2006., rekao je u uvodniku uticajni kineski državni tabloid The Global Times.

“Ne samo da je Washington pun pouzdanja i arogancije nakon napada projektilima na Siriju, nego Trump isto tako želi da ga se smatra čovjekom koji ispunjava svoja obećanja”, piše list kojega izdaju službene novine Komunističke partije, Narodni dnevnik, prenosi Hina.

“SAD se odlučuje prekinuti Sjever u provođenju daljnjih nuklearnih proba. Ne planira koegzistirati s Pyongyangom koji je naoružan nuklearnim oružjem”, navodi list.

“Pyongyang bi trebao izbjeći pravljenje pogrešaka u ovom trenutku”.

The Global Times, čije se stajalište ne može izjednačavati s politikom kineske vlade, je rekao kako će Peking vjerojatno snažno reagirati na bilo kakvu sjevernokorejsku probu.

“Ako Sjever napravi još jedan provokativni potez ovaj mjesec, kinesko društvo će željeti da (UN-ovo Vijeće sigurnosti) usvoji oštre restriktivne mjere koje do sada nisu viđene, poput ograničenja uvoza nafte Sjeveru”, navodi list.

Očekuje se da će Pyongyang vojnim mimohodom obilježiti u subotu 105. obljetnicu rođenja Kim Il-Sunga, utemeljitelja Sjeverne Koreje i djeda sadašnjega vladara. Sjeverna Koreja često obilježava važne godišnjice testovima svojeg nuklearnog oružja ili projektila.

Američki dužnosnici ranije su naglasili kako su oštrije sankcije najvjerojatniji način kojim će nastojati izvršiti pritisak na Sjevernu Koreju kako bi odustala od svog nuklearnog programa, iako Washington govori kako su sve opcije, uključujući i vojnu, na stolu.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se