Trump traži od Saudijske Arabije da poveća proizvodnju nafte za dva miliona barela

Predsjednik SAD-a Donald Trump tražio je od Saudijske Arabije da drastično poveća proizvodnju nafte, obrazlažući to “potresima i disfunkcionalnošću” u Iranu i Venecueli.

Američki predsjednik je kazao da je kralj Saudijske Arabije Salman pristao na povećanje proizvodnje, iako zvanični Rijad nikada nije to potvrdio.

Trump je na svom Twitter profilu napisao da je razgovarao s kraljem Salmanom i da ga je pitao da poveća proizvodnju nafte, čak do dva miliona barela, kako bi se nadoknadila razlika zbog stanja s proizvodnjom nafte u Iranu i Venecueli.

Donald J. Trump

@realDonaldTrump
Just spoke to King Salman of Saudi Arabia and explained to him that, because of the turmoil & disfunction in Iran and Venezuela, I am asking that Saudi Arabia increase oil production, maybe up to 2,000,000 barrels, to make up the difference…Prices to high! He has agreed!

“Cijena je previsoka. On se složio”, između ostalog je napisao Trump o navodnom razgovoru s kraljom Salmanom.

Trump je bio nejasan da li je mislio na povećanje proizvodnje za dva miliona barela dnevno. To bi bio značajan poticaj proizvodnje, jer je Saudijska Arabija u maju dnevno proizvodila 10,03 miliona barela dnevno. Najviše je proizvodila u novembru 2016. kada je dnevno eksploatisano 10,72 miliona barela.

Saudijska Arabija je inače najveći svjetski izvoznik nafte. Ipak, bez zvanične potvrde Rijada, nejasno je da li je ovo samo Trumpova poslovna strategija ili pretjerivanje na koje su svi već navikli.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se