Turistička ponuda u NP Una: Vakufčanke za primjer

Kulen Vakuf, malo živopisno mjestašce u srcu Nacionalnog parka, ima svoje Udruženje žena. Osnovano prije desetak godina, sa oko 40 aktivnih članica, specijaliziralo se za brojne djelatnosti i usluge. Ono po čemu su poznati je organizacija cateringa i bez njihovih bosanskih jela ne može proći niti jedna manifestacija. Od početka se bave tkanjem tradicionalnih bosanskih ćilima, ponjava, torbi i ostalih rukotvorina i suvenira. Ono što oni rade i prodaju atrakcija su za goste kojih bi ove žene voljele da ima više.

Udruženje redovno obučava mlađe žene vještinama tkanja, a njihovi ćilimi i ostali proizvodi mogu se vidjeti i nabaviti unutar cijelog Nacionalnog praka. Većina članica je nezaposlena i ovo im je koristan vid razonode, a usput ponešto i zarade. Novac uglavnom troše na putovanja.

Jedan od njih, Safeta Seferović, kaže da su od osnivanja Nacionalnog parka očekivali više.Voljeli bi da je turistička posjeta masovnija jer bi tada imali više posla i ne bi brinuli za budućnost Udruženja. U svakom slučaju, lijepo im je dok traju, druže se i putuju jer im to nakon traumatičnih ratnih iskustava danas pričinjava ogromno zadovoljstvo. – piše rtvusk.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se