10.9 C
Bihać
Četvrtak, 21 Oktobra, 2021

Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu protiv Novalića, Solaka, Hodžića i Milićević

IZVORavaz.ba

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu u aferi “Respiratori”.

Optuženi su Fadil Novalić, Fahrudin Solak, Fikret Hodžić! U ovom predmetu bio je osumnjičen i Aleksandar Zorlak, direktor Agencije za lijekove BiH, ali on nije u optužnici. No u optužnici se našla Jelka Milićević. Optužena je i firma “Srebrena malina”

Ova četorka se tereti se za udruživanje radi činjenja krivičnih djela, pranje novca, zloupotrebu službenog položaja, sticanje protupravne imovinske koristi, krivotvorenje isprava, primanje dara, a zbog nabavke 100 respiratora iz Kine.

Optužnica je poslana Sudu BiH na potvrđivanje, a do jučer osumnjičeni, sada optuženi, prethodnih dana dali su završne iskaze u Tužilaštvu.

Kako je zvanično saopćeno iz Tužilaštva BiH, optuženoj Jelki Milićević se stavlja na teret da je počinila kazneno djelo -Nesavjesan rad u službi iz članka 387. KZ FBiH.

Optužnicom se optuženima stavlja na teret počinjenje navedenih kaznenih djela u svezi sa nabavkom 100 komada respiratora u vrijednosti od 10.530.000,00 KM, te zaštitne opreme u vrijednosti od 2.900.000,00 KM za potrebe borbe protiv korona virusa u Federaciji Bosne i Hercegovine u vrijeme neposredno nakon proglašenja stanja nesreće.

Optuženom Fadilu Novaliću se stavlja na teret da je koristeći okolnosti proglašenja pandemije, kao i kapacitete ovlasti premijera u Vladi Federacije BiH osmislio plan nezakonite isplate budžetskih sredstava za potrebe kupovine sredstava i opreme za borbu protiv korona virusa.

U tom su se planu u cilju pribavljanja protupravne imovinske koristi pridružili Fahrudin Solak, Fikret Hodžić i pravna osoba „F. H. Srebrena malina“ d.o.o. Srebrenica. Ova udružena skupina potom je nabavila 100 komada respiratora ACM812A po uvećanim cijenama, pri čemu se isporučeni respiratori ne mogu koristiti u svrhe radi kojih su nabavljeni – za potrebe liječenja bolesti Covid-19, usljed čega je po budžet Federacije BiH nastupila imovinska šteta i omogućeno sticanje protupravne imovinske koristi koja bi bila podjeljenja između pripadnika udružene skupine.

Optužena Jelka Milićević, tereti se da je počinila kazneno djelo nesavjestan rad u službi jer je svjesnim kršenjem zakona i drugih propisa omogućila ovakvu nabavku respiratora, a potom propuštanjem svojih zakonom propisanih dužnosti nije spriječila nastupanje štetne posljedice.

Istraga protiv osumnjičenog Aleksandara Zolaka nastavlja se u odvojenom predmetu, jer je istraga proširena u odnosu na postojanje osnova sumnje da su i u drugim slučajevima od strane Agencije za lijekove i medicinska sredstva donošene nezakonite odluke.

Tužilaštvo BiH istovremeno obavještava javnost da se nastavlja istraga protiv više drugih osoba u odnosu na kazneno djelo -Pomoć učinitelju poslije učinjenog kaznenog djela, a u odnosu na postupak nabavke i raspodjele respiratora koji su predmet ove optužnice.

Ova afera već sedam mjeseci potresa Federaciju zbog nabavke uređaja vrijednih 10,5 miliona KM za koje je utvrđeno da su beskorisni i precijenjeni. Još nikada nisu ni podjeljeni svim medicinskim ustanovama jer nije utvrđeno da li su ispravni.

Nikada još nije okončana ni njihova verifikacija. U ovoj aferi saslušano je na desetine svjedoka, od Jelke Miličević, Hasana Ganibegovića, Edite Kalajdžić, Asima Sarajlića, Sebije Izetbegović, Nasera Orića, Ane Bavrke…

Dodaj komentar:
Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se