16.5 C
Bihać
Ponedjeljak, 14 Juna, 2021

Tužiocu Hukeljiću ponuđeno dva miliona KM da iz optužnice za respiratore izostavi Novalića!

Prije dvadesetak dana Mirzi Hukeljiću, jednom od dvojice državnih tužilaca koji vode istragu u predmetu respiratori, ponuđeno je dva miliona maraka kako bi iz optužnice koja se očekuje izostavio federalnog premijera Fadila Novalića!

Ova informacija Inforadaru je ekskluzivno potvrđena iz izvora bliskih administraciji Američke ambasade u BiH.

Prema istim izvorima, nakon što je dobio ponudu koja je sama po sebi dovoljna za novu optužnicu, Hukeljić je zbog nepovjerenja u državne institucije koje su pod političkom kontrolom SDA, HDZ i SNSD-a, o svemu odmah obavijestio Američku ambasadu, o čemu je napravljen i zapisnik.

Cijeli spis potom je proslijeđen odgovarajućim službama u Sjedinjenim Američkim Državama jer je riječ o do sada nezapamćenom slučaju političke korupcije i pokušaja mita prema predstavniku državnog pravosuđa.

Inforadar je u proteklih nekoliko dana u više navrata pokušao da stupi u kontakt sa tužiocem Hukeljićem, na kraju nam je iz njegovog kabineta poručeno da mu se obratimo mailom, što smo u tri navrata i učinili, posljednji put sinoć. Međutim, on je, nesumnjivo zbog velikog pritiska pod kojim radi, odlučio da ignorira sve naše pokušaje.

Pitanja smo uputili i Ambasadi SAD-a u BiH sa molbom da nam, ukoliko je to moguće, potvrde istinitost ove informacije, koju iz Ambasade nisu negirali. Iz Ureda za odnose s javnošću dobili smo slijedeći odgovor:

„Bosni i Hercegovini su potrebni nezavisni, odgovorni suci i tužitelji koji se pridržavaju najviših profesionalnih standarda, kao i političko vodstvo opredijeljeno za stvaranje uvjeta za rad ovih institucija, umjesto da pokušava utjecati na njih ili ih kontrolirati. Sjedinjene Države su i dalje posvećene pružanju podrške stvaranju uvjeta u kojima odgovorni, profesionalni pravosudni sektor može funkcionisati nezavisno od političkog utjecaja”, odgovorili su iz Ureda za odnose s javnošću Američke ambasade u BiH, uz napomenu da oni ne mogu da odgovaraju na hipotetička pitanja.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se