28.7 C
Bihać
Subota, 24 Jula, 2021

Tužna povorka sa posmrtnim ostacima 12 Prijedorčana krenula iz Sanskog Mosta

Kamion s posmrtnim ostacima 12 osoba ubijenih 1992. godine danas je krenuo iz Identifikacionog centra Šejkovača u Sanskom Mostu prema Kozarcu kod Prijedora gdje će sutra biti klanjana kolektivna dženaza.

Tužna povorka s 12 identifikovanih osoba, za čiji ukop je dobijena saglasnost članova porodice, danas je krenula iz Identifikacionog centra Šejkovača te će putem do Prijedora proći kroz veći broj gradova u Krajini gdje će prolaznici imati priliku odati počast.

Mujo Begić iz Instituta za nestale osobe potvrdio je da je u ljetnim mjesecima 1992. godine u Prijedoru ubijeno više od 3.000 Bošnjaka i Hrvata.

“Ove godine bit će ukopano 12 žrtava. Nažalost, još tragamo za više od 500 žrtava, koje nismo ekshumirali i omogućili njihov ukop. Ove godine ukopavamo šest žrtava sa lokaliteta masovne grobnice Korićanske stijene, dvije sa lokaliteta grobnice Jablanica – Prosara u općini Bosanska Gradiška, jedna je žrtva sa lokaliteta Hrastove glavice, jedna iz Tomašice i ostale sa lokaliteta Kozarca. Ove godine ukopavamo oca i sina, Himzu i Fikreta Marošlića, koji su imali 52, odnosno 21 godinu kada su ubijeni”, kazao je Begić.

U kamionu se nalaze posmrtni ostaci 12 ubijenih Prijedorčana tokom ljeta 1992. godine, a smiraj će sutra nakon dženaze u Memorijalnom centru Kamičani kod Kozarca pronaći: Emin Ćoralić, Vasif Mujkanović, Rifet Kahrimanović, Sakib Denić, Hasim Behlić, Mirso Brdar, Ismet Hirkić, Idriz Duračak, Nedžad Fazlić, Samir Merdžić, Himzo Marošlić i Fikret Marošlić.

Glasnogovornica Instituta za nestale osobe BiH Emza Fazlić nam je kazala rutu kretanja tužne povorke te u koliko sati bi trebala biti u kojem gradu.

“Planirano je da posmrtni ostaci žrtava u Memorijalni centar Kamičani u Kozarcu stignu u 19:30 sati. Kolona će se zaustaviti u Sanskom Mostu kako bi se žrtvama odala počast u 11:30, zatim u Ključu u 12:30, u Bihaću u 15:30, Bosanskoj Krupi 17 sati te u Bosanskoj Otoci u 17:40 sati”, izjavila je Fazlić.

Dženaza za 12 ubijenih šehida Prijedora će se klanjati 20. jula, a predvodit će je reisu-l ulema IZ u BiH Husein ef. Kavazović. Program počinje u 12 sati uz direktan prijenos RTV USK. Prisustvo je potvrdio i član predsjedništva BiH Šefik Džaferović i brojni drugi zvaničnici.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se