U Americi roboti beru jabuke umjesto ljudi

IZVORavaz.ba

Američki voćari već godinama imaju problema s radnom snagom koju dobrim dijelom čine ilegalni radnici. “FFRoboticsi” i “Abundant robotics” pred sebe su postavili cilj da se mehanički berači na tržištu pojave najkasnije do 2019.godine.

FFRobotics pravi mašinu s troprstim “šakama” koje će moći da otkidaju voćke sa grana, a imaće od četiri do dvanaest ruku i moći će skupiti i do nevjerovatnih 10.000 jabuka na sat. Dok druga robotska kompanija “Abandant robotics” radi na robotu koji bi usisavao plodove.

Iako finansijki detalji nisu saopćeni, kompanije tvrde da će roboti kupcima isplatiti u roku od dvije godine što bi značilo da će svaki robot koštati nekoliko stotina hiljada dolara. Sindikati tvrde da će uvođenje robota imati negativan efekat jer će veliki broj ljudi ostati bez posla, a roboti neće trošiti novac i tako će se ulagati u lokalnu ekonomiju.

Iako su žetva i mnogi drugi poljoprivredni poslovi odavno mehanizovani, branje voća je i dalje ručno da se ne bi oštetio izgled ploda koji je važan.

Da bi roboti mogli da rade, jabuke i drugo voće će se morati gajiti na novi način, da bi mašine mogle da “vide” i uberu plodove.

– Stalno razvijamo arhitekturu drveća i pozicioniranje jabuka da bi bile kompatibilne sa robotikom – izjavila je Karen Louis sa Washingtonskog univerziteta. Ona je mehaničke berače nazvala “velikom promenjom igre”.

Poljoprivreda u američkoj saveznoj državi Washington se dugo bori s manjkom radnika i zavisi uglavnom od Meksikanaca koji tokom sezone dolaze u SAD. Ali to je sada ugroženo stavom administracije predsjednika Donalda Trampa o suzbijanju imigracije tako da će berača biti sigurno manje

– Berača je sve manje, a mladi ne žele da rade u poljoprivredi, a stariji polako odlaze u penziju – rekao je Gad Kober, jedan od osnivača FFRoboticsa.

Za razliku od ljudi, roboti se ne umaraju i mogu da rade 24 sata dnevno.

 

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se