19.6 C
Bihać
Ponedjeljak, 14 Juna, 2021

U BiH potvrđeni novi slučajevi britanskog soja korone

Kako nam je potvrdio Teufik Goletić, profesor s Veterinarskog fakulteta u Sarajevu i voditelj laboratorije u kojoj se provode sekvenciranja uzoraka s ciljem otkrivanja mutacija, takozvani britanski soj korone potvrđen je kod troje državljana BiH, dvoje iz Zenice i jednog iz Sarajeva, te kod jednog stranog državljanina.

“Ovo je potvrda onoga što smo očekivali i sada je realno očekivati da će u skorije vrijeme doći do progresije britanskog soja koronavirusa u BiH, ali i još jedne genetske linije koja je vrlo važna i prolazi ispod radara. Riječ je o varijanti B1258 koja ima sposobnost lakše i brže transmisije, slično kao i britanski soj. Jednu takvu konstelaciju smo imali u Češkoj gdje vlada prilično nestabilna epidemiološka situacija”, kazao nam je Goletić.

On stoga dodaje da se situacija i u BiH vrlo lako može “oteti kontroli” zbog čega je, prema njegovom mišljenju, potrebno zadržati postojeće epidemiološke mjere.

“Moramo biti veoma oprezni kako bismo izbjegli novi lockdown”, dodao je Goletić.

Kako bi se utvrdilo da li su novi sojevi koronavirusa zaista smrtonosniji i opasniji, kao što kruže informacije u svjetskoj javnosti, Goletić ističe da bi bilo potrebno provesti ozbiljnija istraživanja kliničke slike oboljelih pacijenata. Ono što pak ističe jeste da nema nijednog dovoljno jakog naučnog dokaza koji potvrđuje veću patogenost britanskog soja koronavirusa.

“Činjenica jeste da se novi sojevi lakše prenose u humanoj populaciji, zbog čega će sigurno lakše doći do većeg broja ljudi koji su stariji od 65 godina ili pripadaju drugim rizičnim kategorijama stanovništva. Kod takvih osoba novi sojevi mogu rezultirati srednje teškim do teškim kliničkim slikama koje zahtijevaju hospitalizaciju. U situaciji kada imamo brže cirkuliranje virusa i veći broj zaraženih, za očekivati je i veću smrtnost. To svakako predstavlja veliki pritisak na zdravstveni sistem”, pojasnio nam je Goletić.

Nova mutacija pod šifrom B1258 do sada se pojavila i u Saudijskoj Arabiji, Danskoj, Holandiji, Velikoj Britaniji, Češkoj i Austriji. Kako saznajemo, ova varijanta razlikuje se od britanskog ili južnoafričkog soja korone, ali ima slične promjene te se lakše i brže prenosi u populaciji.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se