U budžetskim institucijama USK za samo 10 mjeseci zaposleno 750 osoba

Zahtjev je upućen zamjeniku predsjedavajućeg Skupštine USK Razimu Halkiću. U zahtjevu se navode podaci Kantonalnog ureda Bihać Porezne uprave FBiH prema kojima su u Unsko-sanskom kantonu od januara do oktobra ove godine 523 osobe zasnovale radni odnos u budžetskim institucijama, organizacijama i preduzećima, a 227 osoba potpisalo je ugovor o stručnom osposobljavanju bez zasnivanja radnog odnosa.

“I na osnovu površne analize može se zaključiti da je ovakav nivo zapošljavanja drastično veći u odnosu na proteklih 10 godina i da ima jasne političke konotacije. Postoje ozbiljne indicije da se ovakvim enormnim zapošljavanjem na teret budžeta osiguravala podrška Vladi USK među pojedinim skupštinskim poslanicima. Pored toga, u ovom trenutku je aktuelno nekoliko desetina konkursa koji će rapidno povećati broj zaposlenih. Kod raspisivanja jednog broja konkursa nisu ispoštovane zakonske procedure i podzakonski akti koji predviđaju dostavljanje uvjerenja o nekažnjavanju”, stoji u zahtjevu.

Prema podacima Porezne uprave FBiH, u Skupštinu USK zaposleno je pet osoba, u Vladu USK tri osobe, u MUP USK 58, a ostala ministarstva 11 osoba. U Zavod zdravstvenog osiguranja uposleno je 17 osoba, Kantonalnu bolnicu u Bihaću 58 osoba, a u JU Služba za zapošljavanje pet osoba.

Najviše zaposlenih, čak 262, bilo je u Unsko-sanskim šumama, od čega samo u Bosanskoj Krupi 166. Iz Porezne uprave FBiH napomenuli su da je radni odnos, od ovog broja, prestao za 150 osoba koje su odjavljene krajem oktobra.

U Direkciju regionalnih cesta USK zaposleno je sedam osoba, dok je u domove zdravlja širom USK zaposleno 84 osoba. U javno preduzeće RTV USK zaposleno je osam osoba.

Kada su u pitanju sklopljeni ugovori o stručnom osposobljavanju bez zasnivanja radnog odnosa (obrazac JS 3120), najviše ih je sklopljeno u Domu zdravlja Bosanska Krupa – 61.

Porezna uprava FBiH dala je ove podatke kao odgovar na zastupničko pitanje Zikrije Durakovića.

Šef kluba SDA u Skupštini USK Jasmin Musić smatra da ovi podaci trebaju biti predmet ozbiljne rasprave.

“Prostom matematikom mi dolazimo do podatka da Vlada USK na budžet dovodi 2,5 osobe dnevno. Na sjednici očekujemo da nam direktor USK šuma iz A-SDA objasni kako je, uprkos finansijskim problemima preduzeća, uspio naći novac za plate 262 novouposlena. Isto tako, želimo pitati direktora Kantonalne bolnice iz SDP-a na kojim radnim mjestima nalazi se 58 osoba koje su zasnovale radni odnos u bolnici, iako svi znamo da se naš kanton suočava s manjkom medicinskog kadra. Javnost treba da dobije informaciju o tome koliko novouposlenih u javnim preduzećima i ustanovama posjeduje diplome škola Admira Hadžipašića, koliko je među njima stranačkih aktivista, rodbine zastupnika i visokih funkcionera vladajućih stranaka. Prije nekoliko dana premijer je utvrdio da podaci Poreske uprave nisu istiniti, pa i on će imati priliku da odgovori na naša pitanja. Također, SDA će predložiti neke mjere da se ovakav način zapošljavanja obustavi, poput poništavanja konkursa koje su u toku, te moratorija na zapošljavanje”, rekao je Musić.

Zahtjev je potpisalo 11 zastupnika koji su predložili da vanredna sjednica bude održana u ponedjeljak, 23. decembra, s početkom u 10 sati. Poručili su da će, ukoliko se ovakav trend ne zaustavi, doći do nesagledivih posljedica po funkcioniranje institucija Unsko-sanskog kantona, a da je Skupština taj organ koji ima obavezu reagirati i Vladi USK dati smjernice za ublažavanje i neutraliziranje posljedica nastalih kao rezultat enormnog zapošljavanja.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se