U Cazinu obilježeno 25 godina od formiranja čete Polje

Prigodnim sadržajima u ovoj cazinskoj mjesnoj zajednici svečano je obilježena 25.godišnjica od formiranja čete Polje, koja je djelovala u sastavu Štaba TO Cazin.

Nakon proučenog tevhida u mjesnoj džamiji pred duše poginulih boraca iz čete Polje, prisutni mještani i predstavnici općinske vlasti obišli su Šehidsku spomen sobu, koja se nalazi u objektu stare džamije, nakon čega su položili cvijeće na Šehidsko spomen obilježje, gdje su proučili Fatihu pred duše 23 poginula pripadnika čete Polje.

Husein Kličić: Ratni komandir čete Polje

– Četa Polje brojala je 52 borca, a djelovala je u sastavu Štaba TO Cazin. Izvršavali smo sve borbene zadatke, kroz koje smo se kalili i sticali ratno iskustvo. Nakon formiranja Petog korpusa Armije R BiH, naša četa je rasformirana u decembru 1993.godine, a njeni pripadnici su pridodati drugim jedinicama i brigadama, gdje su se nastavili boriti do konačne slobode. Naša četa je do kraja 1993. godine kada je rasformirana, imala tri poginula borca, a kasnije je u drugim jedinicama još 20 boraca iz Polja ugradilo svoje živote u temelje naše domovine, kazao je Husein Huska Kličić, ratni komandir čete Polje.

Za članove šehidskih porodica, ratne –vojne invalide i pripadnike čete Polje, te zvaničnike i goste organizovano je prigodno druženje, na kojem su evocirane uspomene na prve dane rata, neiskustvo koje su imali i veliki patriotizam, koji je bio prisutan kod svakog borca.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se