Naslovnica CAZIN U Cazinu održan Poslovni forum „Društveni dijalog Evropskog pokreta u BiH“ Prva...

U Cazinu održan Poslovni forum „Društveni dijalog Evropskog pokreta u BiH“ Prva društvena sesija Foruma za poslovno lobiranje pri Evropskom pokretu održana je danas u Cazinu u okviru obilježavanja Dana Evrope.

0

Pod stručnom palicom moderatora i počasnog predsjednika Evropskog pokreta u BiH, Igora Davidovića, bivšeg glavnog pregovarača sa EU i ambasadorom BiH pri EU/OSCE/SAD razgovaralo se o nizu aktuelnih i za razvoj Bosne i Hercegovine važnih tema.

Uvodničar u prvom panelu bio je Muhamed Mujakić, osnivač i direktor Pravnog instituta BiH koji je govorio o temi „Lokalna samouprava u BiH“.

Gradonačelnik Cazina, mr. Nermin Ogrešević, predstavio je Cazin i osvrnuo se na ulogu dijaspore u razvoju lokalnih zajednica, dok se Bruno Bojić, predsjednik Vanjsko-trgovinske komore BiH, osvrnuo na ekonomsko okruženje BiH i također ulogu dijaspore.

Direktor Direkcije za Evropske integracije BiH, Edin Dilberović, u svom je izlaganju obrazložio kandidatski status i utjecaj integracija na konkurentnost BiH, a austrijski ambasador Martin Pammer je govorio o privrednim odnosima BiH i Austrije, godini kulture i predsjedavanju Misijom OSCE-a.

Uvodničar drugog panela bio je Lav Pajkić, filmski producent i mladi biznismen iz Beograda, čija se tema odnosila na ulogu i angažman mladih o čemu je govorio kroz vlastita iskustva i s porukom da mladi trebaju odlaziti, ali samo kako bi se vratili sa novim znanjima i vještinama koje će implementirati u svojim matičnim zemljama, odnosno u našem regionu.

O ljudskim pravima u okvirima povratka i obnove govorio je Drago Kovač iz Vijeća ministara BiH, a o aktuelnim projektima i Jonsko-jadranskoj makro regiji Marko Šantić. O ekonomskoj diplomaciji i Agrokoru na Forumu je izlagao hrvatski ambasador u našoj zemlji Ivan del Vechio, a direktor marketinga BBI banke Dino Selimović iznio je iskustva iz oblasti poslovne promocije i lobiranja stečena kroz rad Sarajevo biznis foruma.

Po riječima svih učesnika i pratitelja Foruma održanog u Cazinu, sve obrađene teme bile su korisne i aktuelne, ali su i otvorile niz novih pitanja koja će sigurno biti iskorištena u radu domaćih privrednika i institucija koji, kako su naglasili, žele potaknuti političare u našoj zemlji da se počnu aktivno baviti ekonomskim razvojem zemlje, davati radne i konkretne rezultate i mijenjati percepciju o Bosni i Hercegovini.