U Foči uhapšeno 17 osoba: Evo kako su putem društvenih mreža varali ljude i oštetili ih za ogroman novac

U okviru akcije kodnog naziva „Dojava“ u Foči je jutros uhapšeno 17 osoba zbog sumnje da su se bavili krivičnim djelima prevare i iznude. Osobe mlađe životne dobi, nad kojima je tokom dana vršena kriminalistička obrada, bavila su se prevarama putem društvenih mreža, ali i iznudama od osoba sa kojima su bili u češćem kontaktu.

Upućeniji tvrde da je ovaj oblik kriminala u Foči uzeo maha, što potvrđuju i informacije iz policije da je za proteklih godinu dana više od 300 osoba sa prostora bivše Jugoslavije i zapadne Evrope oštećeno za višemilionski iznos.

– Radi se o krivičnim djelima prevare i iznude koja su vršena na način što su osumnjičena lica, putem društvenih mreža „Facebook“ i drugih, objavljivala „namještene“ utakmice i tom prilikom dovodila u zabludu oštećena lica, koja su na njihov račun uplaćivala određene novčane iznose – kazao je načelnik PU Foča, Velimir Kostović.

Na osnovu naredbe Osnovnog suda u Foči izvršen je pretres na 16 lokacija na području Općine Foča i pronađen je i veliki broj predmeta koji će poslužiti kao dokaz u krivičnom postupku. Oduzet je i jedan dio imovine od osumnjičenih lica, među kojima su i skupocjeni automobili, koja će, također, poslužiti kao dokaz u krivičnom postupku.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se