11.2 C
Bihać
Četvrtak, 2 Decembra, 2021

U Hrvatsku sa dvije kutije cigareta umjesto sa „štekom“

IZVORavaz.ba

Hrvatska planira novim odredbama Pravilnika o oslobođenju od PDV-a i trošarine stati ukraj i prekograničnoj trgovini s BiH.

Jeftinije cigarete
Naime, odavno je poznato da građani Hrvatske koji žive u blizini granice s BiH barem jednom sedmično idu u nabavku u našu državu budući da su u BiH povoljnije cijene. Neizostavna je i nabavka cigareta, međutim, u Hrvatsku će se od 15. novembra moći unijeti samo dvije kutije cigareta umjesto deset ili “šteke”.

Naime, ovakva odluka je donesena zbog snabdijevanje jeftinijim cigaretama iz BiH i Srbije.

Od zastupljenijih kategorija duhanskih proizvoda isto vrijedi i za duhan za pušenje, za koji će maksimalna količina pošteđena naplate nameta također biti peterostruko manja nego do sada. Umjesto dosadašnjih 250, moći će se unijeti samo 50 grama duhana.

Te promjene su dio predloženih izmjena Pravilnika o oslobođenju od PDV-a i trošarine za robu uvezenu u ličnom prtljagu osoba koje putuju iz trećih država (izvan EU) te za robu uvezenu kao mala pošiljka nekomercijalnog značaja. Radi se o prijedlogu izmjena koji je pušten u javnu raspravu.

Siva zona
Ekonomista Faruk Hadžić kazao je za „Avaz“ da je sasvim legitimno da susjedne zemlje vode računa o svojim ekonomskim interesima.

– Zbog jeftinijih određenih proizvoda, građani koji žive blizu granice često dolaze u BiH, kupuju jeftinije proizvode i na taj način su povećavali potrošnju u BiH, što se odražavalo i na naplati PDV-a, ali i akciza. S obzirom na moguće restrikcije, očekivati je da će doći do pada prometa, a time i potrošnje, što može dodatno usložiti poslovanje mnogih privrednih subjekata, pogotovo sada u vremenu pandemije koronavirusa, kada se susrećemo s padom naplate poreza i doprinosa – istakao je Hadžić.

Ovo će, svakako, utjecati i na godišnje odmore građana BiH koji tradicionalno ljeto provode na plažama u Hrvatskoj. Ni oni neće moći sa sobom na more ponijeti „šteku“, već samo dvije kutije cigareta.

BiH ne mijenja propise
Portparol Uprave za indirektno oporezivanje BiH Ratko Kovačević je povodom toga za „Avaz“ kazao da propisi BiH neće biti mijenjani.

– Putnici koji ulaze u carinsko područje BiH imaju pravo na oslobađanje od plaćanja uvoznih dažbina za robu nekomercijalnog karaktera koju nose u svom ličnom prtljagu do vrijednosti od 600 KM – pojasnio je Kovačević.

Dodao je da se oslobađanje od plaćanja uvoznih dažbina odobrava uz sljedeća količinska ograničenja po putniku i danu:

Do 200 cigareta , Do 250 grama duhana za pušenje , 1 litar alkoholnog pića s udjelom alkohola višim od 22 posto, 2 litra alkoholnog pića s učešćem alkohola 22 posto i manje , 4 litra vina , 6 litara piva.

Dodaj komentar:
Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se