U KLJUČU OBILJEŽEN DAN LOGORAŠA

Na obavezu sjećanja i širenje istine pozvali su i danas ključki logoraši okupljeni pred salom gdje su zabilježena prva mučenja i ubistva. Kroz ovdjašnje logore prošlo je 1400 građana, 25 ih podleglo povredama zadobijenim usljed stravičnih mučenja na Manjači. U Udruženju logoraša ne izostavljaju ni mještane Biljana i Velagića koji su, prije egzekucije, bili držani u zatočeništvu.  U konačnici ubijeno ih je oko 400.

Logoraši u BiH još uvijek  čekaju usvajanje Zakona o žrtvama torture. 20 godina Parlament BiH šuti na svakodnevno mučenje u miru. U nemogućnosti da ostvare elementarna prava i dostojanstven život, prozvali su odgovorne.

„Nekome nije u interesu da ovaj zakon bude usvojen. Da se zna koliko je logora bilo u BiH i koliko je ljudi stradalo. Mnogi su umrli ne dočekavši dostojanstven život“, kaže Enes Salihović, predsjednik Udruženja logoraša „Omer Filipović“ iz Ključa.

Iako pred Sudom u Hagu, u postupku protiv Radovana Karadžića, nije dokazano da je Ključu počinjen genocid, razmjere zločina su jezive. U Biljanima su ubijane i tromjesečne bebe, u Velagićima su egzekucije vršene u lokalnoj školi. Za samo nekoliko sati u Prhovu su ubijena 53 mještana od čega čak 11 maloljetne djece.  Većina ubijenih je pronađena u okolnim masovnim i pojedinačnim grobnicama.

Ovo je samo mali dio zločina počinjenih nad Ključanima tokom rata. Stoga ih nemar države još više boli.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se