12.4 C
Bihać
Petak, 22 Oktobra, 2021

U Milanu od 1. januara zabranjeno pušenje na javnim mjestima

IZVORavaz.ba

Zbog velikog onečišćenja zraka u Milanu, gradske vlasti od početka iduće godine uvode zabranu pušenja u tom gradu na autobusnim stajalištima i drugim javnim mjestima.

Od 1. januara ljudi ne smiju pušiti ako ne mogu osigurati udaljenost od najmanje 10 metara od ostalih osoba, saopćila je milanska općina.
To znači da se više neće pušiti na otvorenim sportskim stadionima, na grobljima i u parkovima, kao ni na autobusnim stajalištima, navodi se u saopćenju.

Ta je mjera dio zakona o čistom zraku čiji je cilj suzbiti kronično visoku razinu emisije kancerogenih čestica prašine PM10 u Milanu.

Evropski je sud prošle sedmice ukorio Italiju zbog toga što je “sistemski i trajno” kršila pravila EU-a protiv onečišćenja PM10 česticama u velikim dijelovima zemlje, uključujući Milano.
Grad je saopćio da će postupno pooštriti prometna ograničenja za starija vozila, prisiliti benzinske pumpe da instaliraju punionice za električne automobile i zabraniti grijanje kuća na dizel.

Ostale mjere čistog zraka uključivale su ivičnjake na peći na drva u pizzerijama, zabranu roštiljanja i vatrometa od 1. oktobra do 31. martate zahtjev da trgovine drže zatvorena ulazna vrata.

Dodaj komentar:
Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se