U Sarajevu potpisan Ugovor o dodjeli grant sredstava za Ministarstvo za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša Unsko-sanskog kantona

Potpisivanju Ugovora prethodio je Javni poziv za dodjelu sredstava, “Tekući transferi drugim nivoima vlasti i fondovima – za projekat utopljavanja zgrada radi uštede energije – 2018. godina” utvrđenog Budžetom Federacije BiH za 2018. godinu, koji je objavilo Federalno ministarstvo prostornog uređenje, a na koji je Ministarstvo za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša Unsko-sanskog kantona apliciralo sa projektnim prijedlogom. Nakon što je provedena procedura izbora korisnika sredstava, projekat “Energetska efikasnost u Srednjoj poljoprivrednoj školi Sanus Futurum“ odabran je za sufinanciranje.

Ovo je bila prilika da ministar Burnić istakne slijedeće:

Danas je Ministarstvo za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša Unsko-sanskog kantona dobilo značajna financijska sredstva u iznosu od 50.000 KM, koja će omogućiti da se u još jednoj školi na području Unsko-sanskog kantona primjenom mjera energijske efikasnosti nesmatano nastavi rad na veliko zadovoljstvo kako 250 učenika koji pohađaju ovu školu, tako i 50 zaposlenika nastavnog i nenastavnog kadra. Cilj projekta upravo je i bio poticanje primjene ekonomski isplativih i energetski efikasnih tehnologija, materijala u objektima javnog sektora u posjedu Unsko-sanskog kantona u svrhu povećanja energijske efikasnosti objekata i zaštite okoliša, a konkretno u ovom slučaju smanjenje potrošnje energije i sprječavanje energetskih gubitaka u JU Srednja poljoprivredna škola Sanus Futurum, te povećanje ugodnosti boravka u školskom objektu, te produžena trajnost školskog objekta. Sa druge strane, ovaj danas potpisani Ugovor o dodjeli grant sredstava, ima posebnu vrijednost kada se zna da ćemo u Budžetu Unsko-sanskog kantona za 2018. godinu uštediti 50.000 KM, jer nam je omogućeno da planirana sredstva za ove svrhe iz Budžeta za 2018. godinu preraspodjelimo u druge projekte od značaja za Unsko-sanski kanton.”.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se