25.5 C
Bihać
Utorak, 27 Jula, 2021

U Srbiji je svaka druga osoba naoružana, a kako je u BiH

Tokom 2020. godine nadležne policijske uprave na području Kantona Sarajevo, u skladu sa zakonom, izdale 1.293 odobrenja za nabavku i držanje oružja

IZVORavaz.ba

Na crnom tržištu u Bosni i Hercegovini za svega 100 maraka može se kupiti pištolj. Nešto više novca na asfaltu se daje za automatsku pušku, popularni „kalašnjikov“. Ručne bombe su najjeftinije i mogu se nabaviti u protuvrijednosti neke ozbiljnije petarde! Prema podacima međunarodnih organizacija, u našoj zemlji nalazi se između 750.000 i milion komada oružja. S druge strane, policijske agencije ne žele licitirati brojkama.

Crne brojke
Kada govorimo o nelegalnom naoružanju, glavni razlog crnih brojki svakako je nesretni rat, iza kojeg je ostala gomila naoružanja. Tako i ne čudi što su Srbijanci već godinama među prvima po broju komada oružja. „Washington Post“ prije tri godine iznio je zanimljiv podatak da se u privatnim rukama u Srbiji nalazi više od tri miliona komada oružja, što znači da je prosječno svaka druga osoba naoružana!

Bosna i Hercegovina je među top deset država u svijetu prema broju streljačkog naoružanja koje posjeduje stanovništvo, podaci su to koji se navode u izvještaju nevladine organizacije iz Ženeve “Small Arms Survey”. Procjene analitičara iz ove organizacije ukazuju na to da u našoj državi na svakih 100 stanovnika dođu 31,2 komada naoružanja.

Stručnjaci su mišljenja da je porasla potražnja za oružjem iz više razloga – kriminal, migrantska kriza, nesređena sigurnosna situacija…

Tako su samo tokom 2020. godine nadležne policijske uprave na području Kantona Sarajevo, u skladu sa zakonom, izdale 1.293 odobrenja za nabavku, držanje i nošenje oružja i municije.

– Od toga 1.282 dozvole izdate su fizičkim, a 11 pravnim licima. U istom periodu odbijeno je 35 zahtjeva – kazali su nam iz Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo.

Startni pištolji
Kako saznajemo, u legalnim trgovinama oružjem, osim lovačke municije i pušaka, najveća je potražnja za pištoljima. U posljednje vrijeme hit su startni pištolji, koji ne ispaljuju bojevu municiju. Spomenuti pištolj, prema tumačenju zakona, ne spada pod oružje te ga svaka punoljetna osoba može kupiti.

Opći i posebni uvjeti
U Kantonu Sarajevo, prema zakonu, postoje opći i posebni uvjeti za izdavanje odobrenja za nabavku oružja fizičkom licu. Opći uvjeti su da osoba ima opravdani razlog za nabavku oružja, da je lice navršilo 21 godinu života, da nije pravomoćno osuđeno za krivično djelo, da protiv njega nije u BiH potvrđena optužnica… Posebni uvjeti su da je na zdravstvenom pregledu utvrđeno da je lice zdravstveno sposobno za držanje i nošenje oružja, da raspolaže tehničkim znanjem za pravilno rukovanje oružjem i da poznaje propise koji se odnose na držanje, čuvanje i nošenje oružja.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se