17.4 C
Bihać
Četvrtak, 17 Juna, 2021

U Tuzli preminuo Muhamed ef. Lugavić

Efendija Muhamed Lugavić, bivši tuzlanski imam i profesor šerijetskog prava i arapskog jezika preminuo danas u Tuzli u 74. godini života od posljedica srčanog udara.

Efendija Muhamed Lugavić rođen 1946. u Lugavijama (Banovići), 1965. završava Gazi Husref-begovu medresu. U rekordnom roku je na Filozofskom fakultetu u Bagdadu završio šerijatsko pravo i arapski jezik. U Tuzli je bio glavni imam Gazi-Turalibegove (Poljske) džamije, zatim glavni imam Medžlisa IZ u Tuzli, te imam Čaršijske džamije.

Biran je na mnoge visoke funkcije u Tuzli, BiH i SFRJ. Napisao je i dvije knjige, “Dženaze, običaji i propisi” te zbirku Hudbi.

Široj domaćoj, pa i svjetskoj javnosti postao je poznat 1995. nakon najteže historijske katastrofe koja je zadesila Tuzlu, kada se na Kapiji ugasio 71. mlad i neproživljen život.

Muhamed ef. Lugavić, zajedno sa fra Petrom Matanovićem, bio je za zajednički ukop svih nastradalih na jednom mjestu uz klanjanje i uz molitve. Zbog čestog neselektivnog granatiranja cijele teritorije grada, pa i grobalja, dženaza/sahrana je obavljena tajno u 4. sata noću, a prisustvovali su joj samo pozvani. Od sveštenih lica bili su tu efendija Lugavić i fra Matanović. Zbog ovakvog čina Muhamed ef. Lugavić je smijenjen sa funkcije glavnog Imama Medžlisa IZ u Tuzli, a penzionisan je 6 godina kasnije!

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se