Naslovnica BiH U Tuzlu stiže sve više migranata, policija prati situaciju

U Tuzlu stiže sve više migranata, policija prati situaciju

0
Ministar unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona Husein Topčagić za Klix.ba je kazao da su predstavnici Vlade TK uz prisustvo zamjenika ministra sigurnosti BiH održali sastanak s gradonačelnikom Tuzle Jasminom Imamovićem u cilju uključivanja u rješavanje problematike u vezi s migrantima koji borave u ovom gradu.

Tom prilikom je predložena inicijativa i da se rad Terenskog ureda Službe za poslove sa strancima BiH produži i na dane vikenda, kao i da se izmjesti iz zgrade u centru grada na drugu lokaciju.

Topčagić ističe i da je Vlada TK ostvarila kontakt s Crvenim križem i Merhametom koji djeluju u ovom gradu, u cilju izdvajanja određenih finansijskih sredstava za pomoć u njihovom radu s migrantima.

Tuzla za migrante predstavljala uglavnom tranzitnu zonu, jer se s Glavne autobuske stanice autobusima prebacuju do Sarajeva i Bihaća, međutim, kako saznajemo, jedna grupa njih već duži vremenski period boravi u ovom gradu.

Migranti od građana traže novac

Zbog teške materijalne situacije često se dešava da migranti od građana traže novac kako bi se prehranili, a dosad su pomoć imali samo od grupe volontera te Crvenog križa i Merhameta. Higijenske uslove za boravak u ovom gradu također nemaju, a nerijetko se dešava i da spavaju na otvorenom.

Povećan broj migranata stvorio je i određene sigurnosne probleme, s obzirom na to da je zabilježeno nekoliko krivičnih djela. Također, zabilježen je i sukob između migranata, od kojih je jedan izboden nožem, dok je nešto ranije jedan migrant preminuo prirodnom smrću u prostorijama jednog hotela.

Ministar Topčagić kaže da je sigurnosna situacija zadovoljavajuća, jer migranti dosad nisu počinili teška krivična djela, kao i da policija poduzima sve ono što je u njihovoj nadležnosti.

“Kada uoče migrante na terenu, policajci ih odvode do Terenskog ureda Službe za poslove sa strancima. Nakon ove procedure oni postaju slobodni ljudi. Policija je zadužena da štiti sve građane TK. Osim manjih krivičnih djela koja su počinili migranti, mi imamo situacije i da su određena krivična djela počinili naši građani prema njima u smislu uzimanja novca za transport i slično”, kaže Topčagić za Klix.ba.

Problem “mekana” granica na Drini

Topčagića zabrinjava to što u posljednje vrijeme pristiže sve više migranata na ovo područje, a razlog tome je “mekana” granica na Drini.

“Mi imamo njihov konstantan dolazak iz pravca Bijeljine i Zvornika, a rješavajne problema propusnosti granice je u nadležnosti BiH, kao što je u državnoj nadležnosti kompletno rješavanje migrantske krize. Nažalost, očito je da još uvijek nemamo strategiju na koji način riješiti ovaj problem, ali se nadam da će ga državne institucije konačno početi ozbiljnije rješavati. Informacije kojima raspolažemo pokazuju da će u narednom periodu sve veći broj migranata dolaziti na područje BiH”, upozorio je Topčagić.

Pripadnici MUP-a TK su od početka godine do danas registrovali 1.150 migranta koji su predati Terenskom uredu Službe za poslove sa strancima BiH, međutim, prema pretpostavkama, ovaj broj je znatno veći, jer se u evidenciji ne nalaze svi oni koji prođu kroz najmnogoljudniji kanton u FBiH.

“Oni više ne dolaze samo iz ratom zahvaćenih područja, to su sada više ekonomski migranti koji stižu iz Pakistana, Bangladeša, Iraka i Irana”, naveo je Topčagić.