U Zagrebu predstavljen “Unaland – Zemlja vodenih čarolija”: U Krajini napraviti unsku kontinentalnu rivijeru

IZVORAvaz.ba

Gastronomska ponuda Osim turističkih ljepota, prezentirana je i krajiška gastronomska ponuda.

– „Unaland – Zemlja vodenih čarolija“ je dugoročni projekt kojim želimo okupiti sve snage koje žele stvoriti bolji život ljudima koje povezuje Una – kaže direktor NP Amarildo Mulić.

Ističe kako se ovim projektom želi iskoristiti svaki dio obale Une i taj prostor pretvoriti u antistresnu oazu za odmor i rekreaciju. Krajnji cilj je poboljšanje cjelokupne turističke ponude unskog sliva od izvora do ušća i jačanje prepoznatljivosti tzv. unske kontinentalne rivijere. Direktor Mulić nabraja i konkretne sadržaje koji trebaju donijeti turističku renesansu ovom kraju. Tu su, prije svega, inicijativa za obnovom željezničkog prometa i jačanje cestovne infrastrukture u NP „Una“.

– „Unalandom“ ćemo potaknuti projekt „Rivijera 424“, kojim ćemo osmisliti sadržaje na svakom kilometru Une, a u okviru njega ponudit ćemo zainteresiranim investitorima niz manjih projekata. Također ćemo najozbiljnije raditi na proizvodnji ekološki zdrave hrane i pripremati projekte koji bi se finansirali iz EU fondova – kaže on.

Direktor NP „Una“ ističe kako je šire područje rijeke Une jedan od najvrednijih bazena pitke vode u Evropi, a NP „Una“ ima kao gospodarska institucija i čuvar gornjeg toka Une ogromnu obavezu i zadatak da očuva prirodu i razvije održivi turizam. Mulić navodi kako se ove godine očekuje 100.000 turista na prostorima NP.

Upoznaje nas da je saradnja s Udrugom “Dunavska mreža” iz Zagreba, koja djeluje devet godina, logičan potez jer imaju iskustvo rada kao partnera na 30 EU projekata i ljudski potencijal potreban za lobiranje, pripremu i implementaciju zahtjevnih EU projekata.

Vodena čarolija

– Kroz „Unaland“ želimo okupiti masu pojedinaca i tvrtki, objediniti njihovu ponudu i ponuditi turistima priliku da u područje Une uđu u Jasenovcu i do Zadra polako uživaju u svakom metru najljepše rijeke i ponude koju pruža ta zemlja vodenih čarolija – objašnjava Mulić.

 

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se