13.5 C
Bihać
Četvrtak, 21 Oktobra, 2021

Ubio pepeljarom gazdu, osuđen na 16 godina

Tridesetosmogodišnjeg Uroša Šuviru iz Broda banjalučki Okružni sud osudio je na 16 godina zatvora zbog ubistva starca Zdravka Bosančića (87) koje se desilo u januaru ove godine u Ribniku, a kod kojeg je Šuvira inače čuvao stoku.

Optuženom je produžen i pritvor, a oslobođen je plaćanja troškova sudskog postupka i advokata po službenoj dužnosti.

Zločin se, prema presudi desio 26. januara oko 22 sata u Bosančićevoj kući u Gornjem Ratkovu kod Ribnika.

Pri odmjeravanju kazne Šuviri, sudsko vijeće nije našlo olakšavajuće okolnosti, dok je otežavajućih bilo više.

Otežavajuće okolnosti su to što je ranije osuđivan za ubistvo, ali i što je pokušao prikriti trakove zločina, brisao krv te što je pokušao predstaviti da je žrtva preminula od srčanog udara.

Porodica žrtve nadoknadu štete tražiće u parničnom postupku.

Šuvira je i sam tokom svog svjedočenja rekao u Okružnom sudu u Banjaluci da je nakon zločina obrisao krv i presvukao se, a tijelo ubijenog prebacio na krevet pa njegovom sinu javio da je umro od srca.

Šuvira je ispričao da je kobnog dana sa komšijom u kafani pio pivo a po dolasku oko 21 sat, Bosančić je galamio na njega što nije odveo konje jer ga za to plaća.

Nije se mogao prisjetiti svih detalja, ali je ipak ispričao da je Bosančića tukao.

“Došlo je do naguravanja i udario sam ga i on je pao na pod. Opet smo se tukli, počela mu je ići krv na nos. Mislim da sam ga udarao nogama po glavi i rebrima, prisjećao se Šuvira tokom svejdočenja.

Također je priznao da je brisao krv u kući, te da se presvukao i preobuo i nakon zločina tijelo ubijenog prebacio na krevet te je sinu ubijenog javio da je on umro od srca te se u sudnici izvinio porodici ubijenog.

U početku je tvrdio da se ne sjeća šta se tačno desilo u noći ubistva jer kada pije zna da pogriješi i kako je tada rekao, žao mu je čovjeka koji mu je bio kao otac.

Ubijeni starac je živio uglavnom sam i bavio se uzgojem stoke, a Šuvira je kod njega oko četiri godine čuvao stoku.

Šuvira je je 2008. godine u Okružnom sudu Doboj osuđen na osam godina zatvora zbog ubistva Muharema Beširevića (75) u Sijekovcu kod Broda, prenosi nezavisne.com.

Dodaj komentar:
Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se