4.7 C
Bihać
Utorak, 30 Novembra, 2021

Učitelji u BiH pisali ministarstvu: Neće ići!

Sagledavajući trenutno stanje u HNK u svjetlu pandemije koronavirusa te početka nove školske godine u HNK-u, Sindikat učitelja ističe nedostatke i traži pojašnjenje i ispunjenje zahtjeva od nadležnih, vezanu uz problematiku organizacije nastave.

Kažu kako predloženi model dijeljenja učenika u grupama, osobito u razrednoj nastavi te preporuke koje su donesene izgledaju lijepo u teoriji, ali da praksa pokazuje drugačije.

”Dijeljenje odjela u dvije skupine i satom od 30 minuta, rad u izravnoj nastavi se povećava za 15 min po razredu. Učitelj razredne nastave tako tjedno u prosjeku dobiva 150 do 300 minuta izravne nastave preko norme, dok učitelji vjeronauka i engleskog jezika dobivaju 120 do 150 minuta, ovisno o broju odjela. Ukidanjem dopunske i dodatne nastave, te sekcija ne postiže se smanjenje rada jer te aktivnosti nisu istovjetne, odnosno ne ulaze u tjednu normu učitelja”, navodi Sindikat i dodaje kako je protuzakonita naredba da se sadržaji stavljaju na platformu jer to predstavlja dodatni posao, a nema nikakav cilj niti svrhu, prenosi Bljesak.

Navode kako slanjem materijala opterećuju samo roditelje koji su već preopterećeni.

‘Radom od kuće učitelji su sami iznijeli teret nastave, nisu im osigurani uvjeti rada te su za potrebe poslodavca trošili svoje resurse. Za rad od kuće tražimo da se osiguraju tehnički uvjeti rada svim sudionicima nastavnog procesa, te nadoknada troškova”, navodi Sindikat i upozorava da Zakon o radu FBiH propisuje da radnik ima pravo na povećanu plaću za otezane uvjete rada u skladu s Kolektivnim ugovorom, Pravilnikom o radu i Ugovorom o radu.

”Tražimo da se to ispoštuje. Tražimo da se testiraju svi djelatnici prije početka nastavnog procesa”, navodi se u pismu.

Izvor: cazin.net

Dodaj komentar:
Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se