7.2 C
Bihać
Subota, 27 Novembra, 2021

Udruga roditelja traži očitovanje epidemiologa oko samoizolacije učenika

Udruga roditelja “Naša djeca 2014” smatra kako instrukcijama, koje je ministar prosvjete, znanosti, kulture i sporta HNŽ-a Rašid Hadžović poslao školama sukladno preporukama kriznih stožera, nije na zadovoljavajući način definirano postupanje s djecom u okolnostima koje se mogu očekivati tijekom odvijanja nastave u predstojećoj školskoj godini, izjavila je u Mostaru glasnogovornica spomenute Udruge Mirjana Laganin.

Istaknula je kako je Udruga pokušala uspostaviti civilizacijski dijalog s nadležnim ministarstvom ali kako je ministarstvo reagiralo na način da se koristilo isključivo instrumentom šutnje, ignorirajući na taj način zahtjeve više od 2500 roditelja.

S ciljem boljeg i jasnijeg definiranja mjera koje će vrijediti u izvanrednim okolnostima pandemije Udruga roditelja “Naša djeca 2014” zahtjeva očitovanje epidemiologa o okolnostima pod kojim se provodi samoizolacija učenika, s posebnim naglaskom na uvjete koji iziskuju testiranje na virus, očitovanje obiteljskog liječnika o simptomima zbog kojih se dijete treba podvrgnuti liječničkom pregledu te zbog kojih dijete treba opravdano izostati s nastave.

Također zahtijevaju izricanje mjere samoizolacije samo zaraženom djetetu, a ne svim učenicima u grupi odnosno razredu, te poštivanje, bez izuzetka, instrukcije vezane za osiguranje propisanih higijenskih uvjeta u školama. Traže dostavljanje podataka iz evidencije škola o broju zaprimljenih izjava roditelja koji žele da njihova djeca pohađaju nastavu na daljinu, te da se nastava na daljinu organizira isključivo u uvjetima opće karantene sukladno rezultatima peticije za povratak djece u školske klupe provedene među roditeljima u kolovozu ove godine.

Doktorica medicine i specijalist anestezije, reanimacije i intenzivnog liječenja i članica Udruge “Naša djeca 2014” Borislava Šarić kazala je kako se sve “moglo napraviti puno bolje da smo se ranije organizirali i bili raspoloženi za dijalog”.

Naglasak stavlja na epidemiološke odredbe koje je dobila svaka škola, prema kojima ukoliko jedan učenik bude pozitivan kompletan razred ide u samoizolaciju.

– Kolege bi trebale razmisliti o promjeni toga jer u tom slučaju znači da ćemo u vrlo kratkom roku završiti na platformi i na online nastavi. Također, povećat će opterećenje na obiteljsku medicinu, na zdravstveni sustav, a samim tim i na zavod koji će biti u većem trošku jer će određeni broj roditelja morati otići na bolovanje jer neće imati gdje ostaviti dijete uzrasta 6,7 i 8 godina. U tom slučaju takvo dijete ne može ići u produženi boravak. Još uvijek obiteljski liječnici nemaju šifru pod kojom bi slali takve roditelje na bolovanje i ti roditelji su u šah- mat poziciji – izjavila je novinarima Šarić.

Smatra kako bi u samoizolaciju trebao ići samo pozitivan učenik i u eventualnom slučaju razvoja simptoma i drugi učenik.

Kaže kako će kao roditelj radije pristati na opciju da njezinih četvero djece nose masku za vrijeme boravka u školi nego da idu u izolaciju, pozivajući se pri tom na preporuke Zdravstvene organizacije o zaštiti od koronavirusa prilikom nošenja maske.

Član Upravnog odbora Udruge Naša djeca 2014 Jurica Milinković istaknuo je kako su roditelji jednako zbunjeni kao i uposlenici škola. Pozvao je roditelje da se uključe u vijeća roditelja kako bi doprinijeli kvaliteti obrazovanja.

Pozvali su ponovno Ministarstvo prosvjete, znanosti, kulture i sporta HNŽ-a, županijski Zavod za javno zdravstvo, Pedagoški zavoda i Zavod za školstvo Mostar, Aktiv ravnatelja HNŽ-a i Sindikat učitelja HNŽ-a te zatražili pojašnjenja instrukcija o organizaciji nastave i ponuđenih modela održavanja nastave.

Dodaj komentar:
Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se