Naslovnica GLOBUS Ukraden pepeo Mahatme Gandija na njegov 150. rođendan Gandi je vodio pokret...

Ukraden pepeo Mahatme Gandija na njegov 150. rođendan Gandi je vodio pokret nenasilnog otpora protiv britanske kolonijalne vladavine u Indiji, nadahnjujući ljude širom svijeta

0

Pepeo je uzet iz memorijala u centralnoj Indiji, gdje su ga čuvali od 1948. godine, kada je Gandija ubio hinduistički ekstremista.

Lopovi su i zelenim bojama napisali riječ “izdajnik” preko fotografija tvorca indijske nezavisnosti. Neki hinduistički ekstremisti Gandija smatraju izdajnikom zbog njegovog zalaganja za hindu-muslimansko jedinstvo.

Mangaldip Tivari, čuvar memorijala u Bapu Bavanu, gdje se čuvao pepeo, rekao je da je krađa bila “sramotna”.

– Otvorio sam kapiju Bhavana rano ujutro, jer je bio Gandijev rođendan. Kada sam se vratio oko 23 sata, vidio sam da su ukrali Gandijeve posmrtne ostatke, a njegov poster uništili – kazao je Tivari.

Policija je preuzela akciju nakon što je Gurmit Sing, lider lokalne partije Kongresa, podnio žalbu.

– Ovo ludilo mora prestati. Pozivam policiju Reva da provjeri kamere postavljene unutar Bapu Bavana – rekao je Sing

Gandi je vodio pokret nenasilnog otpora protiv britanske kolonijalne vladavine u Indiji, nadahnjujući ljude širom svijeta. Većina Indijaca ga i dalje poštuje kao “oca nacije”. Ali, hinduistički ektremisti u Indiji optužuju Gandija da je izdao hinduiste jer se složio s podjelom kolonijalne Indije kada su Indija i Pakistan stvoreni kao nezavisne države.

Ubio ga je hinduistički ekstremista u januaru 1948. godine. Poslije smrti je kremiran, ali njegov pepeo nije bačen u rijeku, u skladu s hinduističkim vjerovanjem. Zbog njegove slave, dio posmrtnih ostataka sačuvan je na nizu mjesta – uključujući i onaj u Bapu Bavanu.