28.7 C
Bihać
Subota, 24 Jula, 2021

Umro Britanac koji je od korone bolovao čak 14 i pol mjeseci

IZVORavaz.ba

Muškarac iz Velike Britanije koji je najduže bolovao od Covida i proteklih 14 i pol mjeseci proveo u bolnici, umro je nakon što je rekao da više ne može „ovako živjeti“, piše The Sun.

Džejson (Jason) Kelk, 49, primljen je u bolnicu St. James u Leedsu, West Yorks. prošle godine.

Ondje je ostao sve do jutros kada je prevezen u obližnji hospicij, gdje je posljednje sate proveo okružen članovima svoje porodice.

Njegova slomljena supruga Su Kelk (63) rekla je da je Džejsonova bitka postala preteška i da je donio odluku da prekine svo liječenje.

Borio se godinu i dva mjeseca

Odajući počast svojoj srodnoj duši s kojim je bila 20 godina, Su je dodala:

-Bilo je vrlo mirno. Definitivno mu je bilo važno da ode pod svojim vlastitim uvjetima. Iza njega je ostalo jako mnogo ožalošćenih ljudi. Ljudi možda ne misle da je bio hrabar, ali Bože moj, bio je hrabar. Zaista mislim da jest – kazala je te je dodala:

-Ovo je najhrabrija stvar koju neko može učiniti – zapravo reći: „Ne želim više živjeti ovako.“

Džejson, koji je imao dijabetes i astmu tipa II, primljen je u bolnicu 31. marta 2020., a samo nekoliko dana kasnije 3. aprila prebačen je na intenzivnu njegu.

Od tada je bio tamo, boreći se za život nakon što mu je virus poharao pluća i uništio bubrege.

Džejson je razvio tako ozbiljne želučane probleme da ga je trebalo hraniti intravenski. Nada se probudila u ožujku ove godine kada je obilježio 15 dana zaredom bez upotrebe respiratora.

Umro među najmilijima

Skinuli su ga s dijalize i uživao je u obiteljskim posjetima na otvorenom u krugu bolnice jednom sedmično.

U to je vrijeme kazao kako se nada da će se vratiti u svoj dom u Leedsu, rekavši da želi „sjediti na svojoj sofi i jesti ribu i čips sa Su i gledati televiziju“.

Međutim, dodao je:

-U nekoliko sam navrata gubio nadu, uglavnom zato što se čak i sada odredište prema kojem idem, čini tako daleko.

Jasonov oporavak bio je do te mjere dobar da je mogao piti čaj i jesti kolače.

Nažalost, početkom juna stanje mu se pogoršalo i na kraju je opet morao provesti nekoliko dana na respiratoru, prije nego što je razvio dvije infekcije.

Su je rekla da se od njih nikad nije oporavio.

Prije tri sedmice ponovno je stavljen na respirator 24 sata dnevno, a Su je rekla da je u tom trenutku odlučio da mu je dosta.

-Samo je želio da sve skupa završi. Antibiotici su uspjeli, ali njegov duh je nestao. Mislim da je onaj Džejson iz februara 2020. nestao. To je Džejson kojeg smo poznavali i voljeli. U posljednjih nekoliko tjedana prije njegova recidiva kazao je da mu se probudila nada, ali da je nakon toga „dobio novi udarac u zube“ – kazala je Su.

Su je rekla da je Džejson prije smrti bio okružen najmilijima.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se