Uništena aviobomba pronađena kod Hadžića

IZVORavaz.ba

Pronalazak ove bombe su prijavili skupljači otpadnog metala, a nalazila se u minski rizičnoj površini, pa je za njeno uklanjanje bilo potrebno deminirati pristupni put i površinu za manipulaciju od gotovo 1.000 m2.

Ova neeksplodirana avionska bomba je engleske proizvodnje, a bačena je tokom NATO udara 1995. godine na vojni objekat Žunovnica u čijoj je neposrednoj blizini i pronađena.

U subotu i nedjelju deminiranje pristupnog puta i površine za manipulaciju izvršio je deminerski tim Federalne uprave civilne zaštite “Sarajevo B” nakon čega su izmještanje bombe izvršili timovi za uklanjanje eksplozivnih sredstava „Sarajevo A“ i „Busovača A“. Ovaj dio posla je završen u nedjelju, poslije podne, uz poštivanje upustava o mjerama opreza i sigurnosti koje su građanima za ovu situaciju izdale nadležne strukture civilne zaštite i policije.

Pored pripadnika FUCZ u ovu operaciju su bile uključene agencije svih nivoa vlasti – Civilna zaštita općine Hadžići, Pripadnici policijskih stanica Hadžići i Konjic, pripadnici Profesionalne vatrogasne brigade Kantona Sarajevo i  Vatrogasnog društva Tarčin, a podršku operaciji pružio je Drugi helikopterski skvadron OS BiH koji je u pripravnosti imao helikopter za slučaj potrebe medicinske evakuacije.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se