Univerzitet u Bihaću postao poligon političkih interesa (VIDEO)

IZVORFTV

Skoro godinu dana u ladici Ministarstva obrazovanja stajala je Instrukcija donesena nakon provedenog upravnog nadzora. Instrukcija kaže svi oni koji koče rad Senata Univerziteta ne mogu biti reizabrani na funkcije dekana. Ta odluka posebno se odnosila na dva dekana – Suada Hamzabegovića s Pravnog i Ekrema Pehlića, dekana Visoke zdravstvene škole Univerziteta u Bihaću.

«Rješenje se odnosi na to da smo mi suprotno odlukama Vlade odnosno Skupštine – što nije tačno – razriješili bivšeg rektora Mirsada Veladžića», objašnjava Pehlić.

Zato je treći ministar obrazovanja u dvije i po godine potpisao smjene ova dva dekana, a deset dana poslije – potpisano Rješenje je povukao. Na pitanje šta će biti u budućnosti sa ovim konfuznim odlukama, Muhamed Ramić javno tvrdi: «Ja trenutno ne znam, to je sad u fazi kako ide. To je doneseno prije svega u cilju rada Više zdravstvene škole i Pravnog fakulteta».

Očigledno je ministar smetnuo s uma da se i ovdašnji Kantonalni sud oglasio prije nekoliko dana o provođenju, odnosno neprovođenju Instrukcije. Federalna TV je došla u posjed dokumenata koje je izdao Kantonalni sud u Bihaću, gdje Sud tvrdi da povlačenjem provedbe Instrukcije Ministarstvu obrazovanja Unsko-sanskog kantona bit će ‘nanesena nenadoknadiva šteta, i to zbog nemogućnosti vršenja nadzora’.

Upravnog, pa ni privremenog odbora, bihaćki Univerzitet nema zato što je Klub Srba u Skupštini Unsko-sanskog kantona posegnuo za vitalnim nacionalnim interesom o ovom pitanju. Zato se čeka odluka Ustavnog suda. U međuvremenu, svake godine, upravo zbog nesređenog stanja na Univerzitetu, sve je manje studenata koji ga žele pohađati. A ni upisne kvote nisu precizirane.

«I već se vidi da se kasni podebelo sa tom činjenicom, odnosno tim odlukama, jer već je krenulo – moralo bi ići raspisivanje javnih poziva za prijavu studenata na određene organizacione jedinice», podsjeća premijer USK-a Husein Rošić.

Pored svih problema niti jedan fakultet pod okriljem Univerziteta nema akreditaciju naučno-istraživačkih programa.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se