20.5 C
Bihać
Subota, 31 Jula, 2021

Univerzitet u Sarajevu među pet posto najboljih svjetskih univerziteta

U julskom preliminarnom izdanju Webometricsovog rangiranja Univerzitet u Sarajevu se nalazi na 1.496. mjestu na svjetskoj listi u ukupnom poretku od 30.000 univerziteta koji su obuhvaćeni skriningom po četiri kriterija: prisutnost, utjecaj, otvorenost i izvrsnost, što ga svrstava u prvih pet posto svih univerziteta na ovoj listi.

Ovo je najbolja pozicija koju je Univerzitet u Sarajevu ikada ostvario na ovoj rang-listi.

Valja podsjetiti da je u januaru ove godine Univerzitet u Sarajevu bio na 1.554. mjestu, a u julu 2019. godine na 1.669. mjestu, te u januaru 2018. godine na 2.039. mjestu.

“Ovakvo rangiranje u kontinuiranom usponu predstavlja značajan napredak koji je rezultat napora koji ulaže menadžment Univerziteta u Sarajevu sa svojim akademskim i neakademskim osobljem na čelu s rektorom Rifatom Škrijeljom, ali i u sinergiji s organizacionim jedinicama”, saopćeno je iz Univerziteta.

Na ovaj način Univerzitet u Sarajevu se priključio pet posto najboljih svjetskih univerziteta, a ova pozicija je značajnija tim prije što su u proteklom periodu kriteriji znatno pooštravani, odnosno mijenjani težinski udjeli pojedinih faktora na ukupan skor.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se