Upitnik Evropske komisije – najveći izazov usaglašavanje odgovora

Bosna i Hercegovina priprema odgovore na Upitnik, ali dinamika ne prati rokove koje je BiH postavila prema očekivanjima Evropske komisije.Okvirni period da institucije pripreme sadržaj odgovora iz svoje nadležnosti bio je 31. januar.

– Većina sadržaja do tog roka je unesena u informacioni sistem kao materijal iz koga će  biti izrađeni konačni odgovori koji bi trebali biti upućeni Evropskoj komisiji do kraja maja, izjavila je portparolka Direkcije za evropske integracije BiH Marina Kavaz Siručić.

Sasvim izvjesno na ovaj proces će se odraziti činjenica da institucije iz Republike Srpske nisu unijele odgovore u jedinstveni informacioni sistem i da je Vlada Republike Srpske saopštila kako „ slijedi tehničko i metodološko usaglašavanje odgovora“ pozivajući se na dogovor najviših predstavnika svih nivoa vlasti u BiH.

– Sada predstoji objedinjavanje odgovora, a da bi do toga došlo,neophodno je završiti procedure  konstituisanja svih tijela u sistemu koordinacije, što se posebno odnosi na radne grupe koje su, u skladu sa sistemom koordinacije, jedine  zadužene za tehničku i metodološku finalizaciju pisanih materijala za potrebe izvještavanja Evropske komisije, pa i samih odgovora na pitanja iz Upitnika – rekao Boris Tučić, šef kabineta predsjednice Vlade RS.

U Direkciji za evropske integracije BiH je saopšteno da će skladu sa Smjernicama za pripremu odgovora i uvodnim napomenama Evropske komisije iz Upitnika, Direkcija za evropske integracije pripremiti radne verzije odgovora, a koordinatori ovog tijela za poglavlja i kriterije u Upitniku sa institucijama razmjenjuju informacije koje se odnose na njihovu pripremu.Radne verzije odgovora trebaju finalizirati tijela koja predviđa Odluka o sistemu koordinacije evropskih pitanja.

U Delegaciji Evropske unije u BiH naglašavaju da je najvažniji kvalitet odgovora,a ne brzina njihovog dostavljanja.

Ured specijalnog predstavnika Evropske unije u Bosni i Hercegovini je saopštio  da se vlasti u Bosni i Hercegovini sada trebaju aktivno angažovati  na svim nivoima da bi osigurale da ovaj proces nesmetano teče.S obzirom na njegovu zahtjevnu prirodu, priprema odgovora će poslužiti i kao ključni test funkcionalnosti mehanizma koordinacije o evropskim pitanjima, navedeno je u saopštenju Ureda EUSR u BiH.

Kvalitet je važniji nego brzina davanja odgovora,a moguće je da zemlji aplikantu bude potrebno više vremena da odgovori kako bi se postigao bolji kvalitet odgovora,navedeno je iz EUSR-a.Uobičajeno je da se zemlji koja je podnijela zahtjev za članstvo da određeni vremenski rok da popuni Upitnik, a taj rok je za Bosnu i Hercegovinu kraj maja 2017. godine.Evropska komisija je, uključujući i putem Delegacije Evropske unije, na raspolaganju vlastima u BiH kako bi dala dodatna objašnjenja i pojašnjenja o Upitniku kao i sveukupnom procesu pripreme Mišljenja.

Proces od pozivanja Evropske komisije da izradi Mišljenje do njegovog dostavljanja može trajati do godinu dana ili duže jer je direktno povezan sa administrativnim kapacitetom zemlje da dostavi kvalitetne koordinirane odgovore na pitanja Komisije o situaciji na terenu kako putem odgovora tako i posredstvom posebnih stručnih misija i procjena.

Upitnik Evropske komisije našoj zemlji je uručen 9. decembra 2016. godine kada je počeo teći šestomjesečni rok da zemlja odgovori na ukupno 3.242 pitanja koja svojom strukturom prate kriterije za čanstvo u Evropskoj uniji.Cilj je da se kroz odgovore napravi sveobuhvatan  uvid u društveni, pravni, politički, ekonomski  i administrativni sistem države koja je podnijela zahtjev za članstvo i dobiju precizni podaci o zemlji, od poštovanja političkih i ekonomskih kriterija do stepena usklađenosti domaćeg sa evropskim zakonodavstvom kao i informacija o institucionalnim i administrativnim kapacitetima potrebnim za preuzimanje i provođenje pravne stečevine EU u svakom od 33 poglavlja.

Upitnik je instrument putem kojeg Evropska komisija ocijenjuje  stanje i spremnost Bosne i Hercegovine da napreduje u procesu pridruživanja,odnosno da odobri status države kandidata za članstvo u EU.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se