11.8 C
Bihać
Utorak, 19 Oktobra, 2021

Upozorenje Interpola: Ne kupujte lažne vakcine

Interpol izričito navodi da je riječ o "globalnom upozorenju" policijskim organizacijama u 194 članice, odnosno nacije

IZVORavaz.ba

Međunarodna kriminalističko-policijska organizacija objavila je “narandžasto upozorenje” nakon svojih otkrića o pripremama kriminalnih organizacija širom svijeta da na tržište lansiraju lažne vakcine protiv covida-19.

Interpol izričito navodi da je riječ o “globalnom upozorenju” policijskim organizacijama u 194 članice, odnosno nacije, kojim ih poziva da se pripreme na to da mreže organiziranog kriminala počnu ciljati na vakcinu protiv covida-19, i fizički i online.

– Dok se vlade pripremaju na primjenu vakcina, kriminalne organizacije se planiraju infiltrirati u opskrbne lance ili ih prekidati – poručio je generalni sekretar Interpola Jürgen Stock, i to pod egidom da su cjepiva postala glavna meta organiziranog kriminala.

Organizacija pritom navodi da je već otkrića slučajeve u kojima su se reklamirala, čak i prodavala lažne vakcine – do sada, ove godine, bila je riječ o lažnim vakcinma protiv gripe, da bi se sada širom svijeta organizirani kriminal okrenuo prema vakcinama protiv covida-19, lažnima dakako, kao glavnim ciljevima za zaradu.

– Ključno je da policije budu koliko god je moguće bolje pripremljene za ono što bi moglo prerasti u sveopći napad kriminalnih aktivnosti povezanih s vakcinom protiv covida-19 – zaključio je generalni sekretar Stock, objašnjavajući da su tako alarmantne prognoze motiv ove međunarodne organizacije da objavi ovakvo javno globalno upozorenje.

Interpol stoga poziva građane da, kako bi izbjegli da postanu žrtvama prevare u trgovini lažnim lijekovima i medicinskom potrebom, budu – doslovno – na oprezu, da budu skeptični, posebno onda kad im se učini da je neka ponuda previše dobra da bi bila istinita.

Dodaj komentar:
Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se