Upozorenje slovenskog parlamenta: BiH i Makedonija sve nestabilnije

IZVORAvaz.ba

Nakon sastanka Komisije za nadzor nad radom sigurnosnih agencija i obavještajnih službi pri parlamentu Slovenije (NOVS), njen predsjednik Branko Grims izjavio je da je evidentan negativan utjecaj Rusije, Turske, ali i fondacija Soroša i Rokfelera u balkanskim državama.

– Strateški interes Slovenije je da Balkan bude stabilan, ali i da se suzbije negativan utjecaj ovih država i fondacija. Kao što znate, u posljednjih nekoliko dana turski predsjednik uputio je direktne prijetnje Evropskoj uniji. On je čak rekao i to da „niko neće biti siguran na svom tlu“ – rekao je Grims.

Istakao je da su slovenski parlamentarci zabrinuti zbog dešavanja u Makedoniji te je optužio Fond Otvoreno društvo i neke (bivše) američke zvaničnike da destabiliziraju političku situaciju u toj zemlji.

On je čak izrazio uvjerenost da su aktivnosti ne samo Soroša u Makedoniji, materija kojom bi se trebao baviti i sud!

Kada je Bosna i Hercegovina u pitanju, poslanici su upozorili na loš rusko-turski utjecaj, ali i rastuće miješanje Srbije i Hrvatske u unutrašnje probleme ove države. Navedeno je i da je indikativan rast prisustva i utjecaja određenih arapskih država i pokreta u našoj zemlji.

Slovenski zvaničnici, nastavio je Grims, zabrinuti su zbog najava novog migrantskog vala prema EU. Upućen je poziv Vladi Slovenije, ali i institucijama EU da budu aktivniji u regionu, posebno BiH i Makedoniji.

– Policiji smo skrenuli pažnju i zatražili da bude agilnija u pitanjima ilegalne imigracije, ali i  šverca oružja, posebno eksplozivnih materija koje bi iz BiH mogle doći na Zapad – naveo je Grims u izjavi za novinare.

 

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se