Uručeni certifikati za 25 tužitelja specijaliziranih za oblast korupcije (FOTO)

Epilog je to dvogodišnjeg kontinuiranog ciklusa obuke u sklopu koje je 25 tužitelja iz BiH steklo specijalistička znanja i vještine na planu gonjenja počinitelja krivičnih djela iz oblasti korupcije.

Predsjednik Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća BiH (VSTVBiH) Milan Tegeltija izjavio je ovim povodom da je borba protiv korupcije u fokusu cjelokupnog bh. pravosuđa, kao i  javnosti, izražavajući očekivanje da će polaznici spomenute obuke biti nova snaga, koja će se maksimalno angažirati na procesuiranju krivičnih djela koruptivne naravi.

U osvrtu na dosadašnju praksu u gonjenju takvih krivičnih djela, Tegeltija je ukazao na objektivne razloge i subjektivne slabosti, uključujući i pitanje prikupljanja dokaza i istražnih metoda, kao i visoko postavljene standarde dokazivanja u sudskim postupcima.

Ocijenio je da su koruptivna krivična djela po prirodi takva da ih oni koji ih vrše često prikrivaju ‘pakujući’ ih u neku vrstu zakonite forme, “te je tako veoma teško doći do srži onoga što se u stvarnosti dešavalo”.

Izrečenu ocjenu i poteškoće koje prate dokazivanje krivičnih djela koruptivnog karaktera predsjednik VSTV-a BiH ilustrirao je primjerom mita za koji je teško naći ljude koji su spremni da o tome govore, budući da je i davanje mita sankcionirano kao krivično djelo.

Tegeltija je, istovremeno, istakao da VSTV čini sve što je u njegovoj moći da maksimalno kapacitira tužiteljstva u BiH da bi što efikasnije odgovorila vlastitom zadatku.

Direktor Centra za edukaciju sudija i tužitelja FBiH (CESTFBiH) Arben Murtezić novinarima je kazao da se radi o značajnom projektu u sklopu kojeg je realizirana sistematska i kontinuirana obuka, metodološki prilagođena temeljnom zadatku – procesuiranju korupcije, čime se, posmatrano generalno,  ocjenjuje rad cjelokupnog pravosuđa.

Dodao je da spomenuti vid kriminala ‘traži’ specijalističku obuku i podrazumijeva specifična znanja, uključujući finansijske istrage, timski rad i najviši nivo educiranosti.

Na značaj stečenih znanja ukazali su tužiteljica Federalnog tužiteljstva Suada Salkić, tužiteljica Okružnog javnog tužilaštva Banja Luka Dragana Lipovčić i tužitelj Tužiteljstva Unsko-sanskog kantona Adnan Tulić, istaknuvši da je specijalizacija iz oblasti korupcije ponudila konkretna znanja, temeljena na nizu teorijskih i praktičnih iskustava kolega i međunarodnih eksperata.

Obuka je, kako su kazali, bila i prilika za identificiranje konkretnih problema, od materijalno- tehničkih, do onih koji se tiču zakonskog okvira za borbu protiv korupcije.

Zaključili su da će rješavanje spomenutih problema ishoditi mnogo bolje rezultate u borbi protiv korupcije koja je u vrhu prioriteta pravosuđa u BiH.

Kako je rečeno, specijalistička obuka realizirana je tokom 2016. i 2017. godine, a edukatori su bili domaći i međunarodni eksperti, specijalizirani za otkrivanje i procesuiranje predmeta koruptivnih krivičnih djela.

Ceremoniji uručenja certifikata, osim tužitelja polaznika obuke i predstavnika VSTV-a BiH, prisustvovali su predstavnici Ambasade Švicarske u BiH, Misije USAID-a u BiH, te direktori entitetskih centara za edukaciju sudija i tužitelja.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se