Naslovnica BIHAĆ USK: Predškolski odgoj za više od 250 mališana U Unsko-sanskom kantonu godinama...

USK: Predškolski odgoj za više od 250 mališana U Unsko-sanskom kantonu godinama nije ispunjavanja zakonska obaveza organiziranja predškolskog odgoja, a napokon su osigurani uvjeti za djecu koja će ove jeseni krenuti u školu.

0

U ovoj školskoj godini od 23 planirane jedinice bit će uključeno njih 13, koje su spremne za dolazak i pripremu svojih prvačića, dok se naredne godine očekuje osiguranje sredstava za sve ustanove.

Formiranje grupa

Za najmanje 250 djece u USK koja nisu imala priliku boraviti u predškolskim ustanovama tokom dva mjeseca osigurani su svi uvjeti za pripremnu predškolsku nastavu. Osiguranjem uvjeta, uz opremanje učionica i centara za rani rast i razvoj, bit će formirane grupe od po 25 djece koja su rođena 2013. godine te će naredna dva mjeseca s njima proći pripremni program.

“- Mi smo već spremni za pripremnu nastavu. To je veoma dobro zbog djece, socijalizacije i pripreme za školu. Oni će imati komunikaciju i sa drugom djecom, svojim vršnjacima, tako da će steći naviku, ali i vidjeti kako to zapravo izgleda” – kaže Belmana Trivunić, direktorica Osnovne škole „Harmani I“

Organizacija „Save the Children“ osigurala je više od 150.000 KM za potrebne materijale i obuku za oko 50 odgajatelja i nastavnika razredne nastave dok je Ministarstvo osiguralo naknade za te osobe. Glavni cilj je djeci omogućiti priliku za svojevrsnu socijalizaciju kako bi najesen spremnija krenula u prvi razred. Prema procjenama, samo šest posto djece u Unsko-sanskom kantonu prošlo je neki vid predškolske obuke, što i jeste motiv da se ovakva situacija promijeni.
Dječija prava

“- Djeca imaju pravo na predškolski odgoj i obrazovanje. Ovaj dio će najviše uključivati djecu iz ruralnih dijelova, djecu iz romske populacije i porodica koje nisu u mogućnosti platiti vrtić” – kaže Damir Omerdić, ministar obrazovanja Unsko-sanskog kantona, piše Avaz.ba.

Iako je zakonski propisano, do sada se ova praksa nije provodila u samo dva kantona u Federaciji BiH, od kojih je jedan USK.

Loading...