Uskok podigao drugu optužnicu protiv bivšeg čelnika Dinama Zdravka Mamića

IZVORklix.ba

Na svojoj internetskoj stranici Uskok je izvijestio da je Vrhovni sud prihvatio prijedlog Državnog odvjetništva te je “umjesto Županijskog suda u Zagrebu za vođenje postupka u ovom predmetu odredio Županijski sud u Osijeku”.

Osim Zdravka Mamića Uskok je ovom optužnicom obuhvatio i njegovog sina Maria te brata Zdravka, Dinamovog čelnika Damira Vrbanovića, poduzetnike Sandra Stipančića i Igora Krotu te menadžera Nikkia Vuksana.

Izvlačenje novca od transfera igrača i u ovom je slučaju navodno otkrio sektor za porezne prevare Ministarstva finansija, tzv. porezni Uskok. Mamića se tereti da je ostale organizirao u zločinačko udruženje kako bi zloupotrebama u privrednom poslovanju preko sumnjivih inozemnih firmi izvukli novac iz zagrebačkog nogometnog kluba.

Uskok u optužnici navodi da je Mamić s ostalima dogovarao fiktivne ugovore između Dinama i stranih tvrtki iz Velike Britanije, Švicarske, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Svetog Vincenta i Grenadina, Belizea, Hong Konga, Gibraltara i Sjedinjenih Američkih Država i to za nepostojeće usluge posredovanja prilikom transfera igrača. Inozemne tvrtke su potom ispostavljale račune za nepostojeće usluge, koje je Dinamo plaćao.

Tužilaštvo tvrdi da je na taj način na štetu GNK Dinamo “na račune inozemnih trgovačkih društava ukupno neosnovano plaćen iznos od najmanje” 18,8 miliona eura, 500.000 funti i 200.000 dolara.

“Uz navedeno, GNK Dinamo je neosnovano obavezan za plaćanje dodatnog iznosa od još 7.350 miliona eura, ističe Uskok.

Odvjetnik Mate Matić izjavio je da je sramotno da mediji za optužnicu saznanju prije od odvjetnika. No, dodao je da se ne sumnja u pozitivan ishod za optužene, ako je optužnica napravljena kao i prva temeljem koje se već sudi na Županijskom sudu u Osijeku.

U tom slučaju Mamić je optužen s bratom Zoranom, Vrbanovićem i poreznikom Milanom Pernarom. Uskok ih tereti da su Dinamo oštetili za nešto manje od 116 miliona kuna, a državni proračun za barem 12,2 miliona kuna neobračunatog i neplaćenog poreza i prireza.

Suđenje se po odluci Vrhovnog suda vodi u Osijeku zbog Mamićeva poznanstva s nekoliko zagrebačkih sudija među kojima je i predsjednik Županijskog suda Ivan Turudić.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se