6.2 C
Bihać
Četvrtak, 28 Oktobra, 2021

Uskoro odobrenje nove vakcine protiv korone za koju kažu da ima čak 94,5 posto efikasnosti

IZVORavaz.ba

U trci za vakcinom protiv koronavirusa ostvaren je još jedan veliki uspjeh, nakon što je američka biotehnološka kompanija “Moderna” objavila impresivne rezultate ispitivanja faze 3 svog kandidata.

Privremena analiza objavljena u ponedeljak, otkrila je da “Modernina” vakcina kandidat pokazuje efikasnost od 94,5 posto, javlja “Guardian”.

Kompanija je rekla da sada planira da se u narednim sedmicama obrati regulatoru, Američkoj administraciji za hranu i lijekove, za odobrenje za hitnu upotrebu.

Stopa efikasnosti je znatno iznad efikasnosti od 50 procenata koju Američka administracija za hranu i lekove zahtijeva za vakcinu protiv koronavirusa.

Testiranje koje se sprovodi na 30.000 ljudi pokazalo je da je od 95 osoba koje su se zarazile koronom, čak 90 bilo onih koji su primili placebo, a svega pet koji su dobili vakcinu protiv korone. Također, od tih petoro niko nije razvio ozbiljnije simptome.

Prvi rezultati iz posljednje faze kliničkih ispitivanja kompanije donose još jedan značajan uspjeh u globalnoj trci za okončanje pandemije, nakon što je prošle sedmice utvrđeno da je “Pfizerova” vakcina djelotvorna 90 posto.

Rezultate “Moderne” je analizirao nezavisni odbor za nadzor sigurnosti podataka, koji je imenovao Nacionalni institut za zdravlje.

Osim efikasnosti, izdvaja se još jedna bitna stvar kod „Modernine“ vakcine – ne zahtijeva čuvanje na ekstremno niskim temperaturama, već je stabilna na temperaturama od dva do osam stepeni 30 dana, a šest mjeseci može se čuvati na temperaturi od minus 20.

Dodaj komentar:
Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se