Uskoro početak školske godine u USK: Glavobolju zadaju cijene školskog pribora i udžbenika

Bliži se početak nove školske godine, a time i kupovina udžbenika, svesaka i pribora za učenike. O torbama, odjeći i obući, da i ne govorimo, jer i ovo osnovno za roditelje u bh. svakodnevnici veliki je izdatak. Dio udžbenika već je stigao u knjižare, a ostatak se očekuje 20. augusta.

Komplet udžbenika za učenike od prvog do šestog razreda osnovne škole košta otprilike nekih 140 maraka, dok se iznos za one u višim razredima značajno povećava sve do 230 maraka za deveti razred. Dodamo li tome i sveske, te školski pribor za učenike nižih razreda potrebno je izdvojiti oko 170, a za one iz viših i do 300 maraka.

Uz to, školske torbe, odjeća i obuća, dodatno povećavaju iznos potrebnih sredstava, tako da je početak školske godine za roditelje finansijski veoma zahtjevan, pogotovo u situaciji velike nezaposlenosti, neredovnih plata ili većeg broja djece školskog uzrasta.

Za vrijeme našeg boravka u jednoj od knjižara tek poneki roditelj došao je naručiti udžbenike, tako da se najveća prodaja očekuje nakon što škole objave spiskove udžbenika koji će se koristiti. Kako nezvanično saznajemo, ide se na to da će se u školama raditi po starom planu i programu, tako da će ostati isti udžbenici.

Ovo je svakako dobra vijest za roditelje, koji se odluče za kupovinu korištenih udžbenika, nastojeći barem na taj način donekle umanjiti finansijske troškove, koji ih opterete na početku svake nove školske godine.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se