4.7 C
Bihać
Utorak, 30 Novembra, 2021

Uskoro zvanični razgovori BiH i Hrvatske o problemu Trgovske gore

Ambasador Bosne i Hercegovine u Hrvatskoj Aleksandar Vranješ izjavio je da su BiH i Hrvatska na korak do zvaničnih razgovora o problemu odlaganja nuklearnog otpada na Trgovskoj gori, a njegov sastanak s hrvatskim resornim ministrom Tomislavom Ćorićem je prvi potez koji treba da pokrene sve ostale kako bi bile utvrđene zvanične pozicije, stavovi i izlazi.

“Očekujem uskoro datum održavanja sastanka i da tada prvi put čujemo zvanične stavove Hrvatske o Trgovskoj gori, jer je to pitanje najviše zastupljeno u medijima, ali su do sada izostali zvanični sastanci. Naš cilj je da sjednemo za sto i čujemo zvanične stavove, da se u nekim dijelovima približimo, da vidimo da li je moguć kompromis”, rekao je Vranješ, prenosi Srna.

On je dodao da će prvi sastanak biti na nivou ministar-ambasador, a namjera je da bude uspostavljen bilateralni sastanak, odnosno sastanak na koji će doći dva ministra sa savjetnicima i ti razgovori će biti potpuniji.

“Moramo otvoriti razgovore i dobiti konačne stavove o tome. Nakon ovoga bi trebalo da budu utvrđeni idući koraci. Da li je to tužba, da li bi hrvatska strana bila spremna na neke ustupke, to ne znam, ali je sigurno da je svaka komunikacija dobra”, naveo je Vranješ.

Na pitanje da li je izgubljeno dragocjeno vrijeme, Vranješ je rekao da je to sada teško procijeniti.

“To ćemo vidjeti u idućem periodu, ali znam da je posjeta Zagrebu člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika na neki način relaksirala komunikaciju BiH i Hrvatske i ostavila nadu da će razgovori i dalje tako teći. Sigurno je i da, od kada sam u oktobru prošle godine došao na ovu poziciju u Zagreb, očekujem ovaj sastanak. A, naznake su se pojavile tek nakon Dodikove posjete i nakon što je otvorio ovu temu u Zagrebu. Čekamo svi sada taj sastanak i novi početak”, istakao je Vranješ za “Glas Srpske”.

Uprkos protivljenju građana s obje strane rijeke Une, kao i predstavnika lokalnih vlasti u slivu rijeke Une, Vlade Unsko-sanskog kantona, te vlasti BiH, Hrvatska planira da radioaktivni otpad iz Nuklearne elektrane “Krško” odlaže u kasarni “Čerkezovac”, u opštini Dvor, na samoj granici s BiH.

Dodaj komentar:
Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se