Uspješno okončana akcija uređenja „Proljeće nas pokreće 2017“ | FOTO

Gradska uprava Bihaća zajedno sa velikim brojem institucija, organizacija, nevladinih udruženja i sportskih kolektiva uspješno je organizirala akciju čišćenja i uređenja gradskih i prigradskih područja  pod nazivom „Proljeće nas pokreće 2017“. Ovogodišnja akcija trajala je od  15.aprila do 6.maja , kada je zavšnim čišćenjem i uređenjem područja Nacionalnog parka Una pod nazivom „Samo malo dobre volje“ , okončana akcija čišćenja nekoliko bihaćkih mjesnih zajednica i područja NP Una.

Akcija je pored čišćenja i uređenja turističkih i rekreacijskih destinacija, gradskih i prigradskih područja, te uklanjanja divljih deponija imala i edukativni karakter s ciljem povećanja ekološke svijesti kod najmlađih građana .

Kada je u pitanju akcija čišćenja, Asocijacija srednjih škola predvođeni Hanom Brkić i Mreža vijeća učenika predođena Kenanom Kečanovićem, učestvovala je u čišećenju područja Nacionalnog parka Una, od područja „Hajdučke česme” do naselja Orašac, u redovnim aktivnostima koje provodi NP Una pod nazivom „Samo malo dobre volje.” Također, Asocijacija srednjih škola očistila je područje naselja Vedrog Polja i deponiju na turističkoj destinaciji Baljevac.

Mještani mjesne zajednice Golubić očistili su deponiju koja se nalazina na tzv. Golubićkom putu, dok su mještani Mjesne zajednice Brekovica, očistili su tzv. Brekovačku stranu. Akciji su se odazvala i preduzeća poput d.o.o. „Ikić” Bihać, koje je uklonilo deponiju na području Kamenice i d.o.o. „Muminović” Bihać, koje je očistilo deponiju na području Srbljanskog platoa.

Planinarska društva Plješevica, Runolist, Horizont i KES Limit, očistili su preko 10 km planinarskih staza na planini Plješevica, te okolinu planinarskog doma Plješevica i planinarskog skloništa Šabina greda.

Učenici Osnovne škole „Prekounje” Bihać i Katolički školski centar Bihać, očistili su dijelove javnih površina koja se nalaze u blizini njihovih školskih objekata.

U sklopu akcije, javni i privatni vrtići zajedno sa Udruženjem Unski smaragdi organizirali su prigodan edukativni program o značaju očuvanja i uređenja životne okoline, a Asocijacija srednjih škola su napravili performans sa kontejnerom za komunalni otpad.

Veliki doprinos akciji dalo je i bihaćko komunalno preduzeće Komrad koje je uklonilo divlju deponiju u krugu nekadašnje fabrike Bimes, te obezbijedilo konterjenre i odvoz prikupljenog otpada. U okviru akcije u saradnji sa Ministarstvom za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša USK-a u projektu „LET´s DO IT, obilježen je 22. april, Dan „Planete Zemlje”.

Kako ističu u gradskoj upravi Bihaća, predviđeno je da se u toku mjeseca juna provede javno nadmetanje za najurednije i najljepše dvorište i balkon.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se