USPORAVA RAST ĆELIJA RAKA, IDEALAN ZA LIJEČENJE GASTRITISA, REUME, KOSTOBOLJE…: Upoznajte sve dobrobiti čudesnog povrća u koje se ljudi zaklinju od davnina…

Ova zanimljiva biljka potječe iz Indije, gdje je u upotrebi već 3.000 godina.

Iz Indije se njegov uzgoj najprije proširio na istok Azije, u Kinu i Japan.

Primjena u liječenju

Osim kao hranjiva povrtna kultura, patlidžan se u pojedinim zemljama primjenjuje i u medicinske svrhe.

Tradicionalna kineska medicina priznaje ovu biljku kao odlično sredstvo za liječenje gastritisa, kostobolje, reume, opeklina kože, pa čak i raka.

U Nigeriji je na glasu kao izvrstan lijek protiv išijasa, mišićnih grčeva i hemoroida.

U mnogim istočnim kulturama vrlo je cijenjen čaj od svježe ili od sušene kore patlidžana.

Poznata je i primjena obloga od lišća biljke ili od mesa ploda u svrhu ublažavanja upala.

Ovo povrće je odličan izvor vitamina K, C, A, B1, B3, B6 i  B9 (folna kiselina).

Bogato je i mineralima kalijem, kalcijem, fosforom, bakrom i magnezijem.

Obiluje vlaknima koja imaju višestruko značenje za organizam.

Poseban interes naučnika izazvao je nasunin – fitonutrijent iz patlidžana snažnog antioksidativnog djelovanja.

Izvor: krupljani.ba

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se