Uzbuna u Senatu zbog Trampovih izjava o Crnoj Gori

IZVORAvaz.ba

– Nažalost, Trampovo “zlostavljanje” naših najbližih saveznika dovelo je do sumnje oko posvećenosti Amerike transatlantskom savezu i vrijednostima odbrane – rekao je američki senator Džon Mekejn (John McCain).

Dvostranački prijedlog, koji je dostavio Mekejn i grupa demokrata, zahtijevala bi od predsjednika da dobije saglasnost od Senata da bi izmijenio ili ukinuo članstvo SAD u NATO.

– Ako Tramp pokuša da se povuče iz NATO bez odobrenja Senata, ovaj zakon ovlašćuje pravni savjet Senata da ospori ovakvu odluku na sudu – naveli su senatori u zajedničkoj izjavi.

Prijedlog zakona dolazi dvije sedmice nakon Trampove izjave na NATO samitu u Briselu da je imao mogućnost kao predsjednik SAD da napusti Alijansu, ali da nije imao namjeru to da uradi.

Tokom svog predsjedavanja Tramp je više puta ponižavao saveznike, navode američki mediji, i to tvrdnjama da ne ulažu dovoljno u svoje vojske i ne ispunjavanju kriterije NATO koji se odnose na izdvajanje 2 posto BDP za vojsku.

Na posljednjem NATO samitu, kako piše američki vojni časopis ”Stars and stripes”, Tramp je prijetio da će preuzeti stvar u svoje ruke ako članice ne počnu da rade više za Alijansu. Do kraja samita promijenio je mišljenje i rekao da je zadovoljan obećanjem članica da u budućnosti izdvajaju više i da je NATO sada mnogo jača “mašinerija”.

Međutim, izmiješane Trampove poruke uznemirile su saveznike, navodi se u članku magazina ”Stars and Stripes”. Dan nakon sastanka s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, Tramp je izrazio sumnju u spremnost Alijanse da brani najmanjeg i najnovijeg saveznika Crnu Goru ukoliko dođe do napada na zemlju.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se