30.1 C
Bihać
Subota, 19 Juna, 2021

Vakcinacija u Srbiji pod znakom pitanja

Srbija bi za sticanje kolektivnog imuniteta trebala do maja da vakciniše sa dvije doze tri miliona stanovnika, a do sada je to učinilo manje od 800.000 ljudi.

Zaista je teško zbog onog što se u Srbiji događa ostati pristojan. Reč je, naravno, o aktuelnoj pandemiji, navodno strogim merama i protestima koje odmah po njihovom objavljivanju u utorak organizuju ugostitelji Beograda, a onda juče i Čačka uz najave da bi se ova okupljanja mogla nastaviti. Prevedeno, umesto da je strožije mere država donela na bar dve nedelje, umesto da ih je donela mnogo pre kad je u zemlji bilo 2.000 zaraženih, umesto da se slušao glas struke, a ne političko dodvorništvo – proces vakcinacije je ugrožen, sve je više mladih sa teškom kliničkom slikom i na sve to vlasnici restorana i kafića su rešili da se bune.

UGROŽENA EGZISTENCIJA
Smatraju da im je egzistencija ugrožena jer im je zabranjen rad do idućeg ponedeljka, što su apsolutno svi lekari okarakterisali kao minornu zabranu koja na ovoliki broj zaraženih neće dati nikakav rezultat. Ali, medicinski deo Kriznog štaba sa uveliko poljuljanim autoritetom nije mogao da izdejstvuje više zbog onih političara u ovom telu koji štite ugostitelje. Razume se, i zbog lekara u Kriznom štabu koji ne insistiraju da budu poslušani, već se zadovoljavaju time da se o njihovim predlozima raspravlja. Zašto je tako, posebno je pitanje i zašto niko pored toliko kritika javnosti iz Kriznog štaba nije do sada istupio budući da je njegova stručnost apsolutno ignorisana, ostavićemo za neki drugi put za analizu.

Nekompetencija je rak-rana našeg društva, moje kolege se satiru od posla, a ja sam postao invalid od ovakvog ponašanja Kriznog štaba, kaže pulmolog Žujović

Juče je bilo nemoguće ne primetiti svu osionost onih koji ne razumeju trenutak u kome se Srbija nalazi te namesto da se povuku u svoje dimove ili renoviraju ili očiste svoje lokale do ponedeljka, oni pozivaju na proteste.
Pulmolog Dejan Žujović je situaciju u zemlji opisao ovako:
“Postojećim merama nedostaje širi obuhvat šta bi trebalo da bude zatvoreno. Nekompetencija je rak-rana našeg društva, moje kolege se satiru od posla, a ja sam postao invalid od ovakvog ponašanja Kriznog štaba. Ovo će na kraju ostaviti hiljade mrtvih i desetine hiljada invalida. Ponovo su pobedili nekompetentni političari, a slabašni doktori su se povukli. To se ponavlja iz nedelje u nedelju, a ovakva situacija vam je odraz takvog modela ponašanja”.

OPRAVDANA LJUTNJA
Srdžba ovog, ali i svih drugih lekara koji su sa rada u crvenim zonama prebačeni na masovnu vakcinaciju pa se sada satiru kako bi opslužili potrebe na oba radna mesta, više je nego opravdana. U međuvremenu, vakcinacija je ugrožena jer, kako je juče objasnio jedan lekar, sve je više zaraženih, a oni se ne mogu vakcinisati. Srbija bi za sticanje kolektivnog imuniteta trebala do maja da vakciniše sa dve doze tri miliona stanovnika, a do sada je to učinilo manje od 800.000 ljudi i jasno je da se otkako raste broj zaraženih i broj vakcinisanih usporava.
Pritom, juče je registrovano oko 5.500 zaraženih u 24 časa i, nažalost, 32 umrlih od zaraze virusom.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se