32.8 C
Bihać
Nedjelja, 20 Juna, 2021

Vakcine za hiljadu ljudi RS platila 64.000 KM, ugovor s dobavljačem potpisan nakon što su stigle

Prema prostoj računici dolazi se do podatka da jedna doza vakcine Sputnik V košta 32 KM, a prvi kontigent bit će namijenjen za hiljadu osoba jer se radi o dvodoznoj vakcini.

Iz RS-a su najavili da u februaru i martu očekuju ukupno 400.000 doza ruske vakcine što bi ukupno trebalo koštati blizu sedam miliona eura.

Institut za javno zdravlje RS-a nabavku 400.000 doza vakcina dogovorio je u pregovaračkom postupku bez objave obavještenja.

Prema informacijama koje su se ranije pojavile u medijima kompanija Krajinagroup je dostavila tendersku dokumentaciju 3. februara, dakle dva dana nakon što su vakcine stigle na Međunarodni aerodrom u Sarajevu, a dan poslije toga 4. februara potpisan je ugovor vrijedan blizu sedam miliona eura.

Uvoznik ruskih vakcina danas je okončano proces carinjenja i uvoza na tlo BiH, pa je preko ovlaštenog špeditera predao carinsku prijavu za uvozno carinjenje i priložio svu neophodnu dokumentaciju, u kojoj je i rješenje Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS, kojim se odobrava interventni uvoz vakcine protiv koronavirusa

Ministar zdravlja Alen Šeranić je kazao da ovlašteni dobavljač ima svu odgovarajuću opremu za čuvanje i skladištenje na niskim temperaturama s obzirom da je nakon odmrzavanja ovu vakcinu treba upotrijebiti u roku od dva sata.

Nakon što su vakcine ocarinjene, sada će kontrolu kvalitete i drugih parametara obaviti Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH. Kada oni daju „zeleno svjetlo“ vakcine će biti spremne za upotrebu.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se