Naslovnica USK Vapaj iz Krajine: Uništiće nas novi zakon o pušenju! Niko neće uz...

Vapaj iz Krajine: Uništiće nas novi zakon o pušenju! Niko neće uz šoljicu kafe sjesti, a da ne zapali cigaretu! Predsjednik Obrtničke komore USK-a Enes Arapović je kazao da novi zakonski prijedlog striktno zabranjuje upotrebu duhanskih proizvoda u prostoriji, na terasi ili u baštama, što je, ocijenio je, veoma negativno i nepovoljno za ugostitelje - obrtnike

0
IZVOR:Fena
PODIJELI

U organizaciji Privredne i Obrtničke komore Unsko-sanskog kantona u Bihaću je danas održan okrugli sto o nacrtu Zakona o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje, čije je predlagač Federalno ministarstvo zdravstva.

Učesnici okruglog stola, među kojima su bili privrednici, obrtnici, turistički radnici, samostalni ugostitelji i trgovci, upoznati su s promjenama i novinama, koje donosi federalni nacrt Zakona o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, duhanskih i ostalih proizvoda.

Predsjednik Obrtničke komore USK-a Enes Arapović je kazao da novi zakonski prijedlog striktno zabranjuje upotrebu duhanskih proizvoda u prostoriji, na terasi ili u baštama, što je, ocijenio je, veoma negativno i nepovoljno za ugostitelje – obrtnike.

– Također, zabranjuje i reklamiranje, kao i prodaju svih duhanskih proizvoda, gdje se na primjer na vidnom mjestu u kiosku ili trgovini ne bi smjela naći nijedna kutija cigareta – dodao je Arapović.

Najavio je da će sa ovog skupa biti upućen prijedlog za izmjene predlagaču ovog zakona, od kojih je najvažniji da se pušenje omogući barem u posebnim prostorijama, kakva je praksa u susjednim zemljama, u protivnom, mišljenja je, bit će to veliki udar na poslovanje svih ugostitelja.

– Znamo da niko neće uz šoljicu kafe sjesti, a da ne zapali cigaretu. Ukoliko se nešto ne uradi tako da se pušenje dozvoli bar u izdvojenim prostorijama, doći će do zatvaranja, posebno malih samostalnih, ugostiteljskih objekata –stav je Arapovića.

Skupu su prisustvovali i federalni poslanici i delegati s područja Unsko-sanskog kantona, od kojih se očekuje podrška prilikom usvajanja prijedloga ovog zakona, kako bi bile uvrštene dostavljene izmjene i prijedlozi.

Delegat u Domu naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine Admir Hadžipašić smatra da su danas čuli primjedbe koje se odnose na upotrebu, prodaju i distribuciju duhanskih proizvoda, dodajući da ima opravdanih primjedbi na ovaj nacrt.

– Potrudit ćemo se da u toku javne rasprave, a i u Parlamentu prilikom usvajanja napravimo određene korekcije i da usaglasimo jedne i druge zahtjeve, onih koji traže da se napravi veće ograničenje prodaje duhanskih proizvoda i ovih koji se bave tim biznisom, koji će ovakvim zakonom ugroziti njihovo poslovanje – najavio je Hadžipašić.

Koje primjedbe i sugestije će biti uvažene, znat će se po okončanju javne rasprave, kada predlagač izradi prijedlog zakona o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje.

post->ID); ?>" data-width="100%" data-numposts="5">