12.4 C
Bihać
Petak, 22 Oktobra, 2021

“Vatrogasac” u kriznim situacijama, ko je bio Holbruk?

IZVORavaz.ba

Tvorcem Dejtonskog mirovnog sporazuma smatra se američki diplomata Ričard Holbruk (Richard Holbrooke). Bivši predsjednik SAD Barak Obama (Barack) Holbruka je nazvao istinskim gigantom američke diplomatije.

Važio je za vatrogasca u kriznim situacijama. U diplomatiji je proveo 45 godina i bio je jedan od najiskusnijih diplomata u cijelom svijetu.

Smrt ga je zatekla na poziciji specijalnog izaslanika SAD za Afganistan i Pakistan. Preminuo je 2010. godine od posljedica puknuća aorte u 69. godini.

Holbruk posjećivao Sarajevo i 1995.

Donio je mir
– On je, jednostavno, div američke vanjske politike – rekao je Barak Obama samo nekoliko sati prije Holbrukove smrti.

Obama je istakao kako je Holbruk uvijek vjerovao u to da je mir moguć, prenio je ranije Deutsche Welle.

Zahvaljujući pregovorima vođenim pod njegovom palicom, u Dejtonu je usvojen sporazum koji je donio mir BiH, ono po čemu će ga generacije građana BiH pamtiti. Dejtonski mirovni sporazum smatra se ujedno i njegovim prvim diplomatskim uspjehom.

Govoreći o Holbrukovoj ulozi u zaustavljanju rata, njegov bliski prijatelj, bivši američki ambasador u Hrvatskoj Piter Galbrajt (Peter Galbraith), rekao je za CNN da je Holbruk još 1992. godine, nakon posjete srpskom koncentracionom logoru Manjača, objavio članak u „New York Timesu“. Taj je članak, kako je rekao Galbrajt, znatno doprinio tome da se tadašnja američka administracija odluči angažirati u ratovima na području bivše Jugoslavije.

Holbruk je za angažman na zaustavljanju rata u BiH dobio Dejtonsku nagradu za mir koju mu je 2005. godine dodijelio Dejtonski međunarodni mirovni muzej. Tokom pregovora za zaustavljanje rata u BiH Holbruk se u više navrata sastao, između ostalih, sa tadašnjim predsjednicima Hrvatske i Srbije, Franjom Tuđmanom i Slobodanom Miloševićem, o čemu je pisao u svojoj knjizi „Završiti rat.“

Bolan put

Buldožera, kako su ga zvali, bivši američki državni sekretar Henri Kisindžer (Henry Kissinger) jednom prilikom je ovako opisao: „Ako vas Ričard nazove i pita za nešto, samo recite da. Ako kažete ne, na kraju ćete doći do da, ali će put do toga biti vrlo bolan.“

Dodaj komentar:
Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se