12.4 C
Bihać
Utorak, 19 Oktobra, 2021

Večeras gledajte u nebo i obavezno zamislite želju: Slijedi nam veličanstvena kiša meteora

Naime, svake godine u periodu od 10. do 13. augusta može se posmatrati jedan od najpoznatijih i najzanimljivijih meteorskih rojeva – Perseidi. Iako večeras nije pun mjesec, naučnici iz NASA kažu da ćemo imati više od 50 posto vidljivosti, pa se očekuje da ćemo u satu moći da vidimo oko 60 meteora.

Meteori, ili zvijezde “padalice”, kako su u narodu poznate, najčešće nastaju kad sitne čestice (meteoroidi), veličine zrna peska, ulijeću u atmosferu naše planete. Tokom prolaska kroz atmosferu ove čestice se zagrijavaju, sagorijevaju i sijaju “plamenom” različitih boja. Svjetlo koje nastaje sagorijevanjem meteoroida naziva se meteor (zvijezda padalica), piše Svijet nauke.

Nekoliko hiljada tona različitih čestica i prašine uleti u našu atmosferu svake godine, ogromna većina ovih čestica sagori u atmosferi i ne stigne do površine Zemlje, ali neke od njih, one veće, “prežive” i padnu na površinu i tada se nazivaju meteoriti. Brzina kojom čestice ulijeću u atmosferu naše planete kreće se u intervalu od 30 do 70 kilometara u sekundi, a svjetlosna pojava, meteor, nastaje na visini od 80 do 120 kilometara.

Čestice ulijeću u atmosferu svakog dana i svake noći i najčešće ih i ne primijetimo. Tokom nekih noći u godini Sunčev sistem nam priprema posebnu zabavu, sa malim vatrometom. Te posebne noći su vrijeme kada je na nebu aktivan neki meteorski roj. Neke od tih posebnih noći dolaze upravo večeras. U ovom periodu može se vidjeti i nešto veći broj meteora koji prividno dolaze iz istog dijela neba, iz sazvježđa Persej, ali uvijek tokom noći 11. ili 12. augusta taj broj postane maksimalan i mnogo veći od uobičajenog. Tokom prethodnih godina vrijeme maksimuma aktivnosti Perseida “vidjelo” se i 80-100 meteora na sat.

Perseidi su vjerovatno najpoznatiji i jedan od najljepših meteorskih rojeva.

Prvi pisani trag o njima potiče iz daleke 36. godine naše ere, kada je u Kini zabilježeno nekoliko stotina meteora u periodu od samo nekoliko sati.

Dodaj komentar:
Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se